Η έγκριση της παροχής της 5ης δόσης στην Ελλάδα, μέσω τηλεδιάσκεψης του έκτακτου Eurogroup, έρχεται να σβήσει οριστικά τις ανησυχίες των αγορών για το ενδεχόμενο άμεσης χρεοκοπίας της χώρας.

Παράλληλα, δίνει χρόνο ηρεμίας σε πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους, τόσο διεθνώς όσο και στο εσωτερικό. Αν όμως ένας κρίσιμος κύκλος ολοκληρώθηκε, ένας ακόμη κρισιμότερος αρχίζει.

Γιατί το μείζον διακύβευμα είναι πλέον η έγκριση της νέας δανειακής σύμβασης της χώρας, η οποία αναμένεται να συζητηθεί στις 11 Ιουλίου, όταν θα αποσαφηνιστεί το νέο πακέτο βοήθειας.

Οι τελευταίες δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων αναφέρουν ότι το πακέτο θα κυμανθεί στο ύψος των 80 -85 δις ευρώ, στα οποία θα προστεθούν και τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.

Συνολικά, τα νέα κεφάλαια που θα καλύψουν την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους μέχρι το 2015 θα κυμανθούν στα 130 με 140 δις ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν τα 67 δις που θα έχουμε πάρει από το πρώτο πακέτο, το συνολικό κονδύλι προσεγγίζει ή και ξεπερνά τα 200 δις ευρώ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Αξία», η παροχή της 5ης δόσης φέρνει ανακούφιση στις αγορές, ενώ αναπτερώνονται οι ελπίδες για ώθηση στο επενδυτικό κλίμα.

Τέλος, με ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις στις τράπεζες, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξουν συγχωνεύσεις.