Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε σήμερα ότι ο Ιταλός Λορέντσο Μπίνι Σμάγκι, ο οποίος είναι μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δεσμεύτηκε να εγκαταλείψει τη θέση του ως το Νοέμβριο, το οποίο θα επιτρέψει την κατάληψή της από έναν Γάλλο.

Ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπάι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Μπίνι Σμάγκι από την οποία απορρέει «ότι ο Σμάγκι θα εγκαταλείψει το διευθυντήριο της ΕΚΤ εντός της καθορισμένης προθεσμίας», δήλωσε η Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο Σμάγκι δεχόταν πιέσεις από την κυβέρνησή του να αποσυρθεί προκειμένου να αρθεί εμπόδιο για το διορισμό του συμπατριώτη του Μάριο Ντράγκι ως μελλοντικού προέδρου της ΕΚΤ σε αντικατάσταση του Γάλλου Ζαν-Κλοντ Τρισέ την 1η Νοεμβρίου.

Με το διορισμό του Ντράγκι, η Ιταλία θα είχε μαζί με τον Σμάγκι δύο εκπροσώπους στο διευθυντήριο της ΕΚΤ, το οποίο έχει έξι έδρες. Άγραφη συμφωνία προβλέπει ότι οι μεγάλες χώρες της ευρωζώνης μπορούν να έχουν ένα μέλος.

Η Γαλλία, η οποία θα χάσει μια έδρα με την αποχώρηση του Τρισέ μετά την εκπνοή της οκταετούς θητείας του, επέμενε στην αποχώρηση του Σμάγκι πριν από την εκπνοή της θητείας του, το 2013, προκειμένου να καταλάβει τη θέση του ένας Γάλλος.

Οι δυσκολίες αυτές καθυστέρησαν τον επίσημο διορισμό του Ντράγκι κατά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, ο οποίος προβλεπόταν αρχικά να γίνει χθες το βράδυ και τελικά έγινε σήμερα.