Ο νέος υπουργός Οικονομικών και ο προκάτοχός του, απέφυγαν αυτές τις ήμερες το «ατύχημα». Με τον όρο «ατύχημα» περιγράφεται τα τελευταία 24ωρα το ενδεχόμενο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας λόγω στάσης πληρωμών.

Το απέφυγαν όχι γιατί έγινε κάτι στην Αθήνα, ώστε να εμποδιστεί, αλλά επειδή στις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον έκρινα ότι ένα «ανεξέλεγκτο χρεοστάσιο στην Ελλάδα θα προκαλούσε ανυπολόγιστες ζημιές στην Ευρωζώνη και θα απειλούσε όχι μόνο τη σταθερότητα του ευρώ, αλλά και θα περνούσε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού».

Όπως είπες στέλεχος της Κομισιόν στην εφημερίδα «Κεφάλαιο», στην Ευρωζώνη έχουν κάθε λόγο να εμποδίσουν ένα ατύχημα στην Ελλάδα, όμως δεν μπορεί να κάνει κάποιος πολλά για να εμποδίσει μία αυτοκτονία».

Σε αυτό το πνεύμα η Α.Μέρκελ και ο Ν.Σαρκοζί, υπό την παρότρυνση του Μ.Ομπάμα, αποφάσισαν να δρομολογήσουν ένα νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.

Η απόφαση είναι πιθανό να ληφθεί την Τετάρτη, αλλά είναι επίσης πιθανό να μετατεθεί για το Σεπτέμβριο, όταν θα έρθει, δηλαδή η ώρα για την αξιολόγηση της 6ης δόσης.

Όλα αυτά βέβαια με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα περάσει από τη Βουλή το Μεσορπόθεσμο, μέχρι την εκταμίευση της 5ης δόσης.