Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έδωσαν στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μια ξεκάθαρη επιλογή: είτε να εγκαταλείψει τις αρχές του είτε να εγκαταλείψει το ευρώ, γράφει το Bloomberg γράφοντας, στον τίτλο του άρθρου του, για «πλήρη συνθηκολόγηση» που ζητείται από τον κ. Τσίπρα.

Στον Τσίπρα δόθηκε μια δυσβάσταχτη λίστα με πράγματα που είχαν μείνει ημιτελή από τα προηγούμενα προγράμματα της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής που έφτασε σε διάρκεια τις 14 ώρες. Οι ηγέτες της ευρωζώνης έδωσαν στον Τσίπρα τρεις ημέρες για να θεσπίσει τις βασικές απαιτήσεις τους ώστε να κρατήσει ζωντανές τις πιθανότητες για πρόσθετη βοήθεια 86 δισεκατομμυρίων ευρώ στις προηγούμενες δεσμεύσεις κόστους 240 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όπως γράφει το Bloomberg, με τα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες να ξεμένουν από ρευστό παραμένοντας κλειστές εδώ και δύο εβδομάδες, η συνάντηση στις Βρυξέλλες χαρακτηρίστηκε η τελευταία ευκαιρία της χώρας να παραμείνει στο ευρώ. Ο Τσίπρας που λέει πως θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη βρίσκεται σε εύθραυστη ισορροπία από οικονομικής άποψης μετά την 30η Ιουνίου οπότε δεν πλήρωσε την οφειλόμενη δόση προς το ΔΝΤ.

Επιπρόσθετα στις απαιτήσεις για περικοπές συντάξεων και αυξήσεις φόρων, μέτρα που ο Τσίπρας αποδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα, ζητείται επίσης να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των πιστωτών στην Αθήνα με πλήρη πρόσβαση στους υπουργούς και δικαίωμα «βέτο» στη σχετική νομοθεσία.

Οι ηγέτες της ευρωζώνης θέλουν ο Τσίπρας να μεταφέρει έως 50 δισ. σε Ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο αλλά και να απολύσει δημοσίους υπαλλήλους που προσέλαβε αψηφώντας δεσμεύσεις στο πλαίσιο των προηγούμενων προγραμμάτων.

bloasmafn2