H ρωσική ηγεσία παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα, δήλωσε πριν από λίγο ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ερωτηθείς εάν συζητείται σε υψηλό επίπεδο στη Ρωσία το ζήτημα της βοήθειας προς την Αθήνα.

«Το ζήτημα αυτό είναι της Ελλάδας πρωτίστως και ζήτημα των σχέσεων της Ελλάδας και των πιστωτών της», είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά πώς εξελίσσονται τα γεγονότα».

Απαντώντας σε παρόμοιο ερώτημα χθες, ο κ. Πεσκόφ είχε εκφράσει την ανησυχία της ρωσικής ηγεσίας «λόγω των πιθανών αρνητικών συνεπειών για ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ», ενώ κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Β.Πούτιν στις 19 Ιουλίου, ο Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι θέμα της οικονομικής βοήθειας από τη Ρωσία δεν συζητήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών.

Πριν από τη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα – Βλαντίμιρ Πούτιν ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είχε παρατηρήσει ότι για να εξετάσει η Μόσχα παρόμοιο ζήτημα (την οικονομική βοήθεια) «χρειάζεται αρχικώς να ακούσουμε κάποιες προτάσεις, είτε κάποιες πρωτοβουλίες από την πλευρά των Ελλήνων εταίρων μας».