Η χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες δεν είχε τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα, αναφέρει σε δημοσίευμα της η «Guardian». «Τα σημάδια δεν είναι ενθαρρυντικά» για την Ελλάδα, συμπληρώνει η βρετανική εφημερίδα.

«Η Ελλάδα είναι στο χείλος της χρεωκοπίας. Η κρίση χρέους της Ευρώπης εντείνεται μέρα με τη μέρα και ο φόβος φαίνεται να είναι το μεγαλύτερο κίνητρο των πολιτικών ρυθμιστών σχετικά με το κοινό νόμισμα», υποστηρίζει το δημοσίευμα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα την ίδια ώρα που η Ευρώπη δεν εμφανίζεται με κοινή γραμμή. Οι συνεχείς διαδηλώσεις στην Ελλάδα, οι κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις και η ραγδαία πτώση της επιρροής της σοσιαλιστικής κυβέρνησης δημιουργούν ένα ομιχλώδες τοπίο.

«Το κλίμα έχει αλλάξει αισθητά. Βλέπω αυτούς τους ανθρώπους και ειλικρινά φοβάμαι. Ανά πάσα στιγμή τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε στραβά», δήλωσε στην εφημερίδα ο βετεράνος φωτογράφος Σπύρος Τσακίρης. «Οι οιωνοί φαίνονται να είναι ιδιαίτερα κακοί, κυρίως μετά την εκ νέου υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Standard & Poor’s. Η διχογνωμία της Γερμανίας με την ΕΚΤ για τη συμμετοχή ή όχι των ιδιωτών επενδυτών στο νέο πακέτο διάσωσης εκτίναξε τα ασφάλιστρα κινδύνου στις 1600 μονάδες βάσης».

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου δείχνει να έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης. «Η ύφεση, ένα χρόνο μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, τον περασμένο Μάιο, έχει γίνει βαθύτερη. Σήμερα, για πολλούς – συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος – η αύξηση του ΦΠΑ στους χώρους εστίασης, οι φορολογικές αυξήσεις που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, έχουν προκαλέσει οργή σε μια περίοδο που επτά στους δέκα συνταξιούχους είναι αναγκασμένοι να ζουν με 700 ευρώ το μήνα και το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού εργατικού δυναμικού, υπέστησαν 20% μείωση των αμοιβών τους».

Οι απεργιακές κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις ενάντια στα μέτρα λιτότητας κλιμακώνονται μέρα με τη μέρα. «Οι διαδηλωτές δηλώνουν ότι θα σχηματίσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από το κοινοβούλιο για τη συζήτηση των μέτρων και απειλούν με νομικά μέτρα εναντίον εκείνων που θα ψηφίσουν υπέρ», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Η απεργία παραλύει όλη τη χώρα. « Τα δημόσια νοσοκομεία λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, η λειτουργία στα λιμάνια και στα μέσα μεταφοράς διακόπτεται, τα τηλεοπτικά προγράμματα έχουν σταματήσει. Οι πτήσεις, ωστόσο, θα πραγματοποιηθούν κανονικά μετά την ανακοίνωση των ελεγκτών κυκλοφορίας» λέει η Guardian.