Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα δύο τελευταία από το σύνολο των επτά επιχειρησιακών προγραμμάτων που έχει υποβάλει η Βουλγαρία για την περίοδο 2014-2020.

Πρόκειται για το επιχειρησιακό πρόγραμμα «περιβάλλον» (OP “Environment”) αλλά και το επιχειρησιακό πρόγραμμα περιφερειακής ανάπτυξης (OP “Regions in Growth”), σύμφωνα με δηλώσεις της Επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνας Κρέτου, από τη Σόφια.

Η κ. Κρέτου έκανε θετικά σχόλια για την κατάρτιση των βουλγαρικών αρχών στη διεκδίκηση των προγραμμάτων, τονίζοντας ότι τα επτά προγράμματα θα απορροφήσουν κονδύλια οικονομικού ύψους 7,6 δισ ευρώ.

Σημειώνεται ότι το ποσοστό απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων από τη Βουλγαρία, την περίοδο 2007-2013, έφτασε στο 76,3%, έναντι ποσοστού απορρόφησης 60% στις προηγούμενες διαδικασίες υποβολής προτάσεων για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.

Παράλληλα, κονδύλια οικονομικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ αναμένεται να απορροφηθούν από τη Βουλγαρία για την υλοποίηση των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013, ενώ η βουλγαρική κυβέρνηση απέφυγε την επιστροφή κονδυλίων 250 εκατ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.