Στο ορατό πλέον το ενδεχόμενο επιβολής capital controls στις ελληνικές τράπεζες αναφέρονται σε δημοσίευμά τους οι Financial Times που υπογραμμίζουν με νόημα πως οι «επιλογές της Αθήνας τελειώνουν»!

«Απέχουμε 4-6 εβδομάδες από μία πιθανή επιβολή capital control», εκτιμά ο Ντάνιελ Γκρος, διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών μελετών μιλώντας στους FT και σημειώνει πως:  «υπάρχει πάντα κάποια προσωρινή λύση που μπορούν να ανακαλύψουν οι πολιτικοί της ευρωζώνης, αλλά τώρα πλησιάζουμε πραγματικά».

Σύμφωνα με τους Financial Times πριν από μόλις μερικούς μήνες, η πιθανότητα της επιβολής capital controls στην Ελλάδα φαινόταν ακόμη μακρινή. Με την κυβέρνηση να ξεμένει γρήγορα από χρήματα και τους νευρικούς καταθέτες να αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες της χώρας, όμως, η συζήτηση για τέτοια έκτακτα μέτρα έχει επεκταθεί και οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ίσως σύντομα η Αθήνα να αναγκαστεί να τα επιβάλει, σημειώνει η εφημερίδα. «Αν η Ελλάδα δεν καταβάλει τη δόση προς το ΔΝΤ στα τέλη Ιουνίου, η κατάσταση θα ξεφύγει από τον έλεγχο. Τότε, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να ζήσει την εμπειρία της Κύπρου και της Αργεντινής, που επέλεξαν να παρέμβουν για να σταματήσουν την εκροή καταθέσεων, προκειμένου να αποφύγουν τη χρεοκοπία».

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν οι Financial Times, ωστόσο, η επιβολή capital controls ή άλλα παρόμοια μέτρα  επικρίνονται στις συνθήκες της ΕΕ, που στηρίζουν την ελεύθερη κίνηση κεφαλαίων ως έναν από τους τέσσερις πυλώνες της Ένωσης.  «Χωρίς συνεργασία από τις ελληνικές αρχές είναι αδύνατη η επιβολή capital controls», εξηγεί ο Γκούντραμ Βολφ, επικεφαλής του Bruegel.

Από τη Μαλαισία, το 1998, ως την Ισλανδία όταν κατέρρευσαν οι τράπεζες το 2008, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα κυβερνήσεων που επέβαλλαν περιορισμούς στις τραπεζικές καταθέσεις ώστε να περιορίσουν τις εκροές. Πολλοί επενδυτές εκτιμούν ότι το πιο κοντινό παράδειγμα στην Ελλάδα είναι τα όσα έγιναν στην Κύπρο το 2013. «Η βασική πρόκληση, δηλαδή ο περιορισμός στην εκροή καταθέσεων, φαίνεται αρκετά παρόμοια και στις δύο περιπτώσεις», ανέφερε ο Φρανσουά Καμπό, οικονομολόγος της Barclays. «Είναι πιθανό, ως εκ τούτου, ότι οι περιορισμοί στην Ελλάδα θα μοιάζουν με εκείνους στην Κύπρο».

Υπό την πίεση των Βρυξελλών, η Λευκωσία συμφώνησε σε μέτρα για την αναμόρφωση του τραπεζικού της συστήματος και στο bail in σε αντάλλαγμα για το δάνειο των 10 δισ. ευρώ. Οι Κυπριακές τράπεζες έκλεισαν για περίπου δύο εβδομάδες και όταν άνοιξαν ξανά, υπήρχαν σκληροί περιορισμοί για τις κινήσεις χρημάτων, μεταξύ άλλων το όριο των 300 ευρώ την ημέρα για αναλήψεις εντός των συνόρων και 5.000 ευρώ όριο σε πληρωμές πιστωτικής κάρτας στο εξωτερικό. Μέτρα που τελικά εμπόδισαν την κατάρρευση των τραπεζών και βοήθησαν να παραμείνει η χώρα στην Ευρωζώνη.