Σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κινείται η πρόταση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανφκ Σόιμπλε, για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων που έχουν ιδιώτες επενδυτές με νέα ομόλογα επταετούς διάρκειας.

Όπως αναφέρει ο Bloomberg, για την ΕΚΤ σύμφωνα η συμμετοχή των ιδιωτών πρέπει να γίνει – σε εθελοντική βάση – με την επαναγορά των ομολόγων στη λήξη τους (rollover).

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ, έχει διαφωνήσει με οποιαδήποτε λύση, πέραν του rollover, καθώς θέλει να αποφευχθεί να χαρακτηριστεί η συμμετοχή των επενδυτών ως χρεοκοπία της Ελλάδας και να προκληθεί η πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου (credit default swaps, cds) που έχουν εκδώσει οι τράπεζες.

Στελέχη της ΕΚΤ είχαν προειδοποιήσει πρόσφατα ότι δεν θα κάνουν δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών, σε περίπτωση που οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης θεωρήσουν την εμπλοκή των ιδιωτών ως χρεοκοπία. Ήδη, οι μεγαλύτεροι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι θα χαρακτηρίσουν ως χρεοκοπία οποιαδήποτε επιμήκυνση των ομολόγων που έχουν ιδιώτες, εφόσον δεν προκύπτει ότι αυτή έγινε πράγματι εθελοντικά.

Αυτό που πρότεινε ο κ. Σόιμπλε, με την επιστολή του προς τους ομολόγους του υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης και τις ηγεσίες της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, πηγαίνει πολύ πέραν αυτού που ζήτησε η Κεντρική Τράπεζα, καθώς αναφέρεται σε ανταλλαγή όλων των ομολόγων και όχι μόνο όσων λήγουν, ενώ δεν γίνεται λόγος για εθελοντική συμμετοχή των επενδυτών.