Από την 1η Ιουλίου θα νιώσουν τα νέα μέτρα στα εισοδήματα τους οι φορολογούμενοι. Η παρακράτηση στους μισθούς τους θα είναι μεγαλύτερη εάν τελικά η κυβέρνηση μείωση το αφορολόγητο τα φυσικά πρόσωπα. Στο δημόσιο η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη καθώς έρχεται βροχή από λουκέτα μετατάξεις ακόμα και… απολύσεις στις ΔΕΚΟ.

Τι αλλάζει στους μισθούς

Οι μισθωτοί θα επιβαρυνθούν από φέτος και συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου 2011 με την αυξημένη παρακράτηση φόρου. Ο φόρος που θα παρακρατείται κάθε μήνα στους μισθούς θα υπολογίζεται με τη νέα κλίμακα και το μειωμένο αφορολόγητο όριο το οποίο θα είναι μεταξύ 6.000 ή 8.000 ευρώ. Αυτοί που θα θιγούν περισσότεροι είναι μισθωτοί με χαμηλά εισοδήματα της τάξης των 10.000-12.000 ευρώ ετησίως οι οποίοι σήμερα είναι αφορολόγητοι. Σε περίπτωση που υιοθετηθεί η πρόταση για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου και την εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας οι φοροεπιβαρύνσεις για τους χαμηλόμισθους φθάνουν μέχρι και τα 600 ευρώ.

Επίσης στο θέμα των δαπανών αναμένεται η θέσπιση από το τέταρτο τρίμηνο του χρόνου ενιαίου μισθολογίου όχι μόνο για το κεντρικό δημόσιο αλλά και για τις δημόσιες επιχειρήσεις που θα προβλέπει περικοπές αποδοχών από 10 έως και 25%.

Μέτρα-σοκ στο τραπέζι

Μεταξύ άλλων έχει υποβληθεί και πρόταση για την επιβολή ειδικού Τέλους σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές. Ωστόσο η τρόικα φαίνεται να διαφώνησε με τη συγκεκριμένη πρόταση αλλά και με άλλες προτάσεις (αύξηση της φορολογίας των τόκων) οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν πρόσθετα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα. Για τους τόκους των καταθέσεων, το σχέδιο της πρότασης προβλέπει την αύξηση του φόρου από το 10% στο 12%, μέτρο που θα απέδιδε έσοδα κοντά στα 720 εκατ. ευρώ. Και το μέτρο αυτό συναντά έντονες αντιδράσεις από πολλές τις πλευρές.

Τσουνάμι στις συντάξεις!

Από τις παρεμβάσεις στα ασφαλιστικά ταμεία, αναμένονται 800 εκατ. ευρώ από μέτρα όπως η ειδική εισφορά για συνταξιούχους κάτω των 60 ετών και η αύξηση του ΛΑΦΚΑ Από την εισφοροδιαφυγή και άλλες πηγές εσόδων για τα Ταμεία, υπολογίζονται 380 εκατ. ευρώ, από τον εξορθολογισμό της μισθολογικής δαπάνης στο δημόσιο 550 εκατ. ευρώ από το πεδίο της Υγείας άλλα 310 εκατ ευρώ από τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις Οργανισμών 450 εκατ. ευρώ. Παράλληλα έρχεται δραστική περικοπή του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων, και μεγάλη μείωση του εφάπαξ. Από το χειρουργείο του υπουργείου οικονομικών θα περάσουν οι στεγαστικές και άλλες κοινωνικές παροχές.