Την τρίτη σειρά 453.513 εκκαθαριστικών σημειωμάτων απέστειλε στους φορολογούμενους η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών από την οποία προκύπτει ότι τα πιστωτικά εκκαθαριστικά ( επιστροφές φόρου) ανέρχονται στο 39,73% του συνόλου, έναντι 18,43% των χρεωστικών και 41,84% των μηδενικών.

Συνολικά έως τώρα έχουν αποσταλεί 1.235.125 εκκαθαριστικά σημειώματα εκ των οποίων τα 39,81% είναι πιστωτικά, τα 18,65% είναι χρεωστικά και τα 41,54% είναι μηδενικά. Το συνολικό ποσό των επιστροφών φόρων ανέρχεται σε 464,1 εκατ. ευρώ έναντι 593,4 εκατ. ευρώ που είναι οι καταβολές φόρου που προκύπτουν από τα χρεωστικά σημειώματα.

Σημειώνεται ότι οι αυξημένες επιστροφές φόρου οφείλονται στη νέα φορολογική κλίμακα που προβλέπει ελαφρύνσεις για χαμηλά εισοδήματα αλλά σε μεγάλο βαθμό, στο γεγονός ότι πολλοί φορολογούμενοι έχουν εγγράψει στις φορολογικές τους δηλώσεις αποδείξεις δαπανών 15.000, που είναι το ανώτατο όριο προκειμένου να κερδίσουν το μέγιστο όφελος από το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών έχει προειδοποιήσει ότι θα πραγματοποιήσει ελέγχους για να εξακριβώσει την αξιοπιστία των δηλώσεων αυτών και ότι θα επιβληθούν οι αυστηρές κυρώσεις του νόμου για τους παραβάτες. Σημειώνεται ότι οι έλεγχοι του υπουργείου θα αφορούν και επιστροφές φόρου χαμηλότερες των 1.500 ευρώ ανά φορολογούμενο.