Η προσφορά του Μιχάλη Σάλλα για την εξαγορά των πακέτων του ελληνικού Δημοσίου σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (34%) και Αγροτική (77%) έναντι 721 εκατ. ευρώ, ανεξάρτητα από το αν τελικά θα γίνει αποδεκτή ή αν θα αναπροσαρμοστεί ως προς το ύψος της, είναι βέβαιο ότι θα αλλάξει οριστικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η πρόταση-βόμβα για τη δημιουργία ενός ομίλου που άμεσα και έμμεσα θα περιλαμβάνει πέντε τράπεζες (Πειραιώς, Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Αττικής και Aspis) αιφνιδίασε τον ανταγωνισμό και επιταχύνει τις εξελίξεις, που η αγορά ανέμενε στις αρχές του φθινοπώρου.

Αυτή η κίνηση καθιστά βέβαιη την εκκίνηση των διεργασιών για μια ευρεία αναδιάρθρωση του τραπεζικού χώρου, η οποία άλλωστε αποτελεί και πολιτική επιλογή της κυβέρνησης που θεωρεί πως οι τραπεζίτες θα πρέπει να συμμαχήσουν για τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων.

Η προτεινόμενη εξαγορά αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη και το αν θα κριθεί συμφέρουσα από το ελληνικό Δημόσιο είναι, βέβαια, μια διαφορετική συζήτηση.

Ωστώσο, με την πρότασή του ο Μιχάλης Σάλλας πέτυχε μέσα σε μια μέρα να αλλάξει το κλίμα και ως προς την αντιμετώπιση των ελληνικών τραπεζών διεθνώς, κάτι που ήδη φαίνεται στα δημοσιεύματα του ξένου οικονομικού Τύπου αλλά και στις πρώτες αναλύσεις.

Πηγή: Η Αξία