Αίσθηση προκάλεσε η παραδοχή του υπουργού Οικονομικών ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και σε απολύσεις δημοσίων υπάλληλων προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός τους κατά 150.000 εργαζόμενους, έως το 2015, όπως συμφωνήθηκε με την τρόικα.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι συρρίκνωση του αριθμού των δημοσίων υπάλληλων θα επιτευχθεί αρχικά με μείωση των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, θα επιχειρηθεί ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου αλλά σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί να γίνουν και απολύσεις.

Για το θέμα των απολύσεων ο Γ. Παπακωνσταντίνου φωτογράφισε τις επιχειρήσεις που πρόκειται να βάλουν λουκέτο.
Παράλληλα ο υπουργός οικονομικών παραδέχθηκε ότι τα μέτρα που θα καλύψουν τις αστοχίες του προϋπολογισμού θα ξεπεράσουν φέτος τα 6 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. ευρώ που υπολόγιζε ακόμα η κυβέρνηση.

Ο υπουργός οικονομικών μίλησε για δύσκολες παρεμβάσεις που είναι αναγκαίες να γίνουν και προανήγγειλε ότι το συνολικό πακέτο μέτρων για φέτος και για την περίοδο 2012-2015 δεν θα ξεπεράσει το όριο των 26 δισ. ευρώ. Δηλαδή όσα επιπλέον μέτρα εφαρμοστούν φέτος ουσιαστικά θα μεταφερθούν από δράσεις που σχεδιάζονται για την ερχόμενη τετραετία.