Άλλο ένα ψαλίδισμα στο εισόδημα επιβάλλει η τρόικα σε περισσότερους από δύο εκατομμύρια ασφαλισμένους, συνταξιούχους, ακόμη και άνεργους.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν αποδέχονται της επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι μπορεί να πατάξει την εισφοροδιαφυγή και τη φοροδιαφυγή.

Οι στόχοι που έχουν τεθεί μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δεν γίνονται αποδεκτοί και ως αντιστάθμισμα ζητείται να ληφθούν πρόσθετα μέτρα «άμεσης απόδοσης». Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταφέρει σήμερα η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει:

1. Γενναίες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ.
2. Επιβολή αυξημένων εισφορών και στους αγρότες, ασφαλισμένους του ΟΓΑ.
3. Επιβολή πλαφόν στο επίδομα ανεργίας, που αναμένεται να οδηγήσει στην απώλεια του δικαιώματος για τουλάχιστον 50.000 ανέργους. Εξετάζεται ο άνεργος να μην μπορεί να πάρει το επίδομα περισσότερες από δύο φορές μέσα σε μια πενταετία.
4. Επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων στα κοινωνικά επιδόματα. Στο στόχαστρο μπαίνουν κυρίως τα πολυτεκνικά επιδόματα και οι ισόβιες συντάξεις.
5. Ψαλίδισμα των επικουρικών συντάξεων ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κάθε επικουρικό ταμείο.
6. Αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να εισπράξει το υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης από το «ξεσκόνισμα» της λίστας των δικαιούχων αναπηρικών συντάξεων.
7. Διαγραφή επαγγελμάτων από τη λίστα βαρέων-ανθυγιεινών.