Αυτή είναι η νέα κάρτα αποδείξεων

ΔΕΙΤΕ: Αναλυτικός οδηγός για το νέο όπλο στο κυνήγι των αποδείξεων


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
10:03
10/05/2011
Αυτή είναι η νέα κάρτα αποδείξεων
6
loading

Μέχρι και τρεις κάρτες αποδείξεων θα μπορεί να προμηθεύεται δωρεάν, τον μήνα, ο κάθε φορολογούμενος είτε για δικιά τους χρήση είτε για τις αγορές που θα πραγματοποιούν τα προστατευόμενα μέλη.

Η ηλεκτρονική κάρτα που θα λειτουργεί σε συνδυασμό με τις κλασικές αποδείξεις σχεδιάστηκε σε μια υπεραπλουστευμένη μορφή χωρίς αναγραφή του ονοματεπώνυμου και του αριθμού φορολογικού μητρώου, Στις κάρτες αποδείξεων που θα κάνουν πρεμιέρα τον ερχόμενο Ιούνιο θα υπάρχει μόνο ένας αριθμός ταυτοποίησης ενώ η χρήση της θα είναι προαιρετική.

H νέα κάρτα αποδείξεων θα έχει τη μορφή πιστωτικής κάρτας, τόσο στο μέγεθος (8,5 Χ 5,4 εκατοστά), όσο και στην όψη. Θα έχει 19 ψηφία, εκ των οποίων τα 9 πρώτα θα είναι πάντοτε τα ίδια για όλες τις κάρτες (930090766), τα 2 επόμενα θα δείχνουν ποια τράπεζα χορήγησε στον πολίτη την κάρτα, ενώ τα τελευταία 10 θα είναι ο αύξων αριθμός, που θα καθιστά κάθε κάρτα μοναδική. Τα τελευταία 10 ψηφία αυτά θα είναι τυπωμένα με μεγάλα και ευανάγνωστα ψηφία.

Στη εμπρός πλευρά της, εκτός από τον τίτλο «Κάρτα αποδείξεων» και τον αριθμό, θα γράφει το σλόγκαν «Δίνω την κάρτα, συλλέγω τα έξοδα». Στην πίσω πλευρά θα υπάρχει μαγνητική ταινία, για να περνά από τα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών στα καταστήματα. Για την ενεργοποίησή της, ο κάτοχος θα πρέπει να μπει στο ίντερνετ, στη διεύθυνση http://link.minfin.gr/karta.

Εναλλακτικά η ενεργοποίηση μπορεί να γίνει με αποστολή SMS στο 54053 αναγράφοντας το ΑΦΜ, αφήνοντας κενό και συμπληρώνοντας τον μοναδικό 10ψήφιο.

Το σχέδιο που έχουν εκπονήσει υπουργείο Οικονομικών και τραπεζίτες αφορά την ενεργοποίηση των καρτών, και περιγράφεται στην εγκύκλιο ΠΟΛ.1104/9.5.2011 φωτογραφίζει με διαδικασία με τρία απλά βήματα:


1. Προμηθευτείτε την κάρτα

Οι πολίτες, χωρίς κόστος, προμηθεύονται από την τράπεζα της επιλογής τους τη φοροκάρτα μέσω της οποίας θα καταγράφονται οι συναλλαγές τους και οι αποδείξεις θα «περνάνε» απευθείας στη ΓΓΠΣ για τη σύνδεση με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Στη μία όψη της κάρτας περιλαμβάνεται το λογότυπο του υπουργείου Οικονομικών και της τράπεζας και ο μοναδικός αριθμός της κάρτας, ενώ στην πίσω όψη υπάρχει μια μαγνητική ταινία.

2. Πώς θα λειτουργεί η κάρτα
Ο φορολογούμενος, αν είναι χρήστης των υπηρεσιών Τaxisnet, μπαίνει στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ και με τους προσωπικούς του αριθμούς, σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργηθεί ταυτίζει την κάρτα με τον ΑΦΜ του. Οι οικογένειες θα μπορούν να ενεργοποιήσουν περισσότερες κάρτες ανάλογα με τον αριθμό των μελών τους. Όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στο Τaxisnet, θα μπορούν να απευθύνονται στα ΚΕΠ. Η φοροκάρτα είναι έτοιμη για χρήση. Με κάθε συναλλαγή, είτε με μετρητά είτε με τη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, οι φορολογούμενοι απλώς θα δίνουν στους καταστηματάρχες την κάρτα τους για να την περάσουν από τα μηχανήματα ΡΟS που χρησιμοποιούνται και σήμερα για τις πιστωτικές κάρτες. Με το πέρασμα αυτό, η συναλλαγή θα καταγράφεται από τις τράπεζες.

3. Εκδίδεται ο «λογαριασμός»
Στο τέλος κάθε μήνα οι τράπεζες θα στέλνουν μια αναλυτική κατάσταση συναλλαγών στη ΓΓΠΣ, η οποία αφενός θα περνά τις αποδείξεις στον λογαριασμό αφορολογήτου κάθε φορολογουμένου και, αφετέρου, θα μπορεί να έχει άμεση εικόνα για τον τζίρο των επιτηδευματιών και τον ΦΠΑ που οφείλουν.

ΠΡΟΣΟΧΗ:
- Οι πολίτες, από την πλευρά τους, σε ειδική εφαρμογή που θα δημιουργήσει η ΓΓΠΣ, θα μπορούν να μπαίνουν στο σύστημα και να βλέπουν -με χρήση των προσωπικών τους κωδικών- πόσες αποδείξεις έχουν μαζέψει.
- Η χρήση της φοροκάρτας τουλάχιστον για το 2011 θα είναι προαιρετική
- Δεδομένου ότι στην αρχή τουλάχιστον όλα τα καταστήματα και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν το νέο σύστημα (εξαιτίας των απαραίτητων μηχανημάτων) οι χάρτινες αποδείξεις θα μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά και συμπληρωματικά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar iakovos

  γιατί η ελλάδα είναι πρώτη σε ότι πιο άκυρο υπάρχει. πράγματα που δεν κάνει κανένας στην ευρώπη η στην αυστραλία γιατί το κάνουν εδώ... τα 80 εκατομύρια να τους δώσουμε για να βάλουν λίγο μυαλό...

 2. avatar petrosp

  Το μπάχαλο και η πλήρης αποσύνθεση της χώρας δε λύνεται με τη γελοία λύση που λέγεται φοροκάρτα. Η φοροδιαφυγή παραμένει στο ακέραιο, κανένα ουσιαστικό μέτρο. Μας την πλασάρουν σα μια τεράστια διευκόλυνση του πολίτη, ο οποίος τελικά δεν κερδίζει τίποτα ουσιαστικό, απεναντίας χάνει. Το μέτρο θυμίζει τις κάρτες του σουπερμάρκετ, που μαζεύεις πόντους με την τεράστια ανταπόδοση 2 εξάδες ποτήρια μια με 2 φορές το χρόνο. Από πίσω ο επιχειρηματίας μαζεύει πολύτιμες για αυτόν πληροφορίες για τις προτιμήσεις των αγορών μας. Η Ελλάδα τελικώς μετατρέπεται σε ένα τεράστιο σουπερ μάρκετ.
  Από την άλλη ανοίγει το δρόμο στην κάρτα του πολίτη, όπου πλέον θα υποδουλώσει την ανθρώπινη ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν παραλαμβάνω καμμία απολύτως κάρτα. Αντιστέκομαι και αγωνίζομαι όσο μπορώ, ενάντια στους επικίνδυνα άχρηστους, πουλημένους προδότες που μας κυβερνάνε και σπρώχνουν τη χώρα στην καταστροφή. Σε κάθε ευκαιρία θα με βρουν απέναντί τους

  1. avatar Christos Apostolidis

   οχι φιλε.. λαθος.. η καρτα να μην ειναι προσωπικη ουτε να θελέι ενεργοποιηση ουτε καμια απολυτως διαδικασια. να γινει επιτοπου μαζικη παραγωγη μερικων εκατονταδων χιλιαδων μηχανων αναγνωσης/προγραμματισμου -δεν ειναι τιποτε, σαν τα καρτοτηλεφωνα ειναι, ετοιμη τεχνολογια- οι καρτες να κατασκευαζονται απο ιδιωτες -κι αν εχουμε κατασκευαστες- να μπορει να μπει πανω τους διαφημιση, να σου δινουν μια με καθε αγορα, να περνεις και ενα χαρτακι αθεωρητο για ελεγχο, να συνδεθει με τους φορολογικους μηχανισμους και οταν σου κοβουν απλη αποδειξη να περνεις μια καρτα ή να προσθετεις σε μια που εχεις ηδη, μονο τον αλγοριθμο ελεγχου ημερομηνια και ποσο.. οταν θα κανεις δηλωση θα πηγαινεις, θα γινετε αναγνωση και αθροιση ΟΛΩΝ των αποδειξεων για ΟΛΕΣ τις δαπανες τιποτε να μην μενει εξω, και το ποσο αυτο να αφαιρειτε απο το εισοδημα σου.. οτι μενει να φορολογειτε με ενα 20-25% και το υπολοιπο να καταγραφετε σαν αποθεμα για μελλοντικη χρηση. ΟΛΟΙ οι Ελληνες να φορολογουνται το ιδιο για οτι ΔΕΝ ξοδευουν.. αντε σου λεω να μενει αφορολογητο ενα ποσο για καθε παιδι αλλα και τα παιδια θα πρεπει να μαθαινουν να μαζεουν αποδειξεις για οτι ξοδευουν απο χαρτζηλικι κλπ. Στην ουσια ολο το αεπ θα πηγαινει σε ποσοστο 20% στο κρατος... ΟΛΟ ομως.. δεν ειναι φοροκαρτα, ειναι ηλεκτρονικη αποδειξη, ανωνυμη και στην ευθυνη του καθενος αλλα ολοι εχουν πλεον συμφερον να περνουν αποδειξη αφου διαφορετικα θα πληρωσουν 20% απο το εισοδημα τους ενω το εχουν ηοδεψει και θα μπορουσαν να το εχουν αφορολογητο... ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ...

   1. avatar Christos Apostolidis

    να υποθέσω ότι τα αρνητικά τα βάλανε φοροφυγάδες?

 3. avatar john fo

  .....αντε καλη αρχη .... και να θυμαστε .... οι βουλευτες δεν εχουν γιατι ειναι ολα ΤΖΑΜΠΑ !!!!!!!!! ωχ συγνωμη οι ......υπουργοι ηθελα να πω ..........
  ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΡΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ!!!

 4. avatar Christos Apostolidis

  το κανετε που το κανετε.,.. γιατι το κανετε λαθος με λαθος τροπο? μας εχετε πριξει με τα ΣΔΙΤ.. να μια μοναδικη ευκαιρια.. http://www.newsbeast.gr/financial/arthro/166310/allages-sti-sullogi-ton-apodeixeon/#comment-51202
  αλλαξτε συνολικα τον τροπο φορολογησης, επιβαλλετε δικαιο φορολογικο συστημα για ολους και παραλληλα καντε την φοροδιαφυγη ανεπιθυμητη για τον καθε ελληνα.. και βαλτε το ΣΔΟΕ να κυνηγαει το πραγματικο οικονομικο εγκλημα..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει