Και το τεκμαρτό εισόδημα θα πρέπει να περιληφθεί στον υπολογισμό των αποδείξεων που απαιτούνται για να καλυφθεί το αφορολόγητο όριο, σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Κουσελά.

Σε απόφασή του διευκρινίζεται ότι σε κάθε περίπτωση που το δηλούμενο συνολικό εισόδημα του φορολογουμένου (πραγματικό ή τεκμαρτό) υπερβαίνει τις 6.000 ευρώ και ανεξάρτητα από το ύψος των δαπανών που εκπίπτουν από το εισόδημα (ασφαλιστικές εισφορές, ιατρικές δαπάνες κ.λπ.), ο φορολογούμενος οφείλει να έχει συγκεντρώσει το ελάχιστο ποσό των απαιτούμενων αποδείξεων αυτών των δαπανών, τις οποίες συνυποβάλλει με τη δήλωσή του σε κλειστό φάκελο στην αρμόδια εφορία.

Επί της ουσίας, αυτό σημαίνει πως αν το τεκμαρτό εισόδημα (κατοικία, όχημα κ.λπ.) είναι μεγαλύτερο από το φορολογητέο, ο κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να συγκεντρώσει περισσότερες αποδείξεις ώστε να καλύψει το αφορολόγητό του.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι αμέσως μετά τη λήξη της προθεσμίας παραλαβής των δηλώσεων θα επιλεγεί δείγμα για έλεγχο και στη συνέχεια το σύνολο των αποδείξεων θα παραδοθεί προς ανακύκλωση.

Παράλληλα, το υπουργείο προειδοποιεί πως αν αποδειχτεί ότι οι αποδείξεις είναι πλαστές τότε ο φορολογούμενος θα παραπεμφθεί στην Εισαγγελία.