Μια επιδείνωση της κατάστασης στον αραβικό κόσμο, που συγκλονίζεται από λαϊκές εξεγέρσεις, θα μπορούσε να εκτροχιάσει την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποίησε σήμερα από την Ουάσινγκτον ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ.

Ο Ζέλικ μιλώντας στη Διεθνή Νομισματική και Οικονομική Επιτροπή που καθορίζει τις γενικές πολιτικές κατευθύνσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εκτίμησε ωστόσο ότι αν οι οικονομικές αναταράξεις που συνδέονται ευθέως με τις πολιτικές αναταραχές στον αραβικό κόσμο, παραμείνουν ως έχουν, θα έχουν περιορισμένο αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, οι εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο οδήγησαν στη μείωση της ανάπτυξης αυτών των δύο χωρών κατά περίπου τρεις μονάδες για το 2011, σε σχέση με την εκτίμηση που υπήρχε πριν από τρεις μήνες.

Αν όμως η τιμή του πετρελαίου αυξηθεί πολύ και για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε αυτό οφείλεται στις ανησυχίες είτε σε σημαντική διατάραξη της παραγωγής, η παγκόσμια αύξηση ενδέχεται να επιβραδυνθεί κατά 0,3% το 2011 και 1,2 το 2012, προειδοποίησε ο Ρόμπερτ Ζέλικ.