Ψηφίστηκε χθες στο σύνολό του από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την «Προστασία του Ελεύθερου Ανταγωνισμού». O νέος νόμος μεταξύ άλλων κωδικοποιεί την υφιστάμενη νομοθεσία περί ανταγωνισμού σε ένα ενιαίο κείμενο νόμου.

Όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, στις ρυθμίσεις του νόμου περιλαμβάνονται η μείωση του αριθμού των μελών της από 9 σε 8 για μεγαλύτερη ευελιξία, η εισαγωγή του θεσμού του Αντιπροέδρου ενώ προβλέπεται ότι όλα τα μέλη δύνανται να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος επιλέγονται από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ενώ όλα τα λοιπά μέλη διορίζονται με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Επίσης οι θητείες θα είναι κυλιόμενες. Εκτός των άλλων θεσμοθετείται η υποχρέωση όλων των μελών να γνωστοποιούν κατά το διορισμό τους οποιαδήποτε σχέση επαγγελματικής συνεργασίας έχουν αναλάβει τα τελευταία 5 χρόνια πριν την έναρξη της θητείας τους ενώ καθίσταται υποχρεωτικό για τα μέλη που δεν είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης να ανακοινώνουν κάθε νέα επαγγελματική συνεργασία που αναλαμβάνουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.

Επίσης εισάγεται τεκμήριο ασυμβίβαστου όταν εξετάζεται υπόθεση επιχείρησης με την οποία κάποιο μέλος διατηρούσε ή διατηρεί επαγγελματικές σχέσεις ενώ απαγορεύεται για τα πρώην μέλη η παράσταση ενώπιον της Επιτροπής και η προσφυγή ενώπιον των δικαστηρίων κατά αποφάσεών της για 3 χρόνια μετά τη λήξη της θητείας τους.