Στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το υπουργείο Εσωτερικών για την προώθηση των νέων τεχνολογιών και την ευρυζωνικότητα στις δημόσιες υπηρεσίες, με την επικείμενη κατάθεση του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, αναφέρθηκε, μιλώντας σήμερα, στο συνέδριο του Economost, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος παράλληλα εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «η χώρα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει», χωρίς να προοδεύσει στους παραπάνω τομείς.

Ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε ότι στόχος του σχεδίου νόμου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, που θα κατατεθεί το αργότερο την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, είναι η μετάβαση του ελληνικού κράτους από την περίοδο των εγγράφων στη «μετά ΚΕΠ εποχή», με την καθιέρωση της δυνατότητας ηλεκτρονικών συναλλαγών, εισάγοντας καινοτομίες, όπως η έκδοση ηλεκτρονικών διοικητικών πράξεων, απαλλάσσοντας τους πολίτες ή τις επιχειρήσεις από οικονομικές επιβαρύνσεις και γραφειοκρατία.

Πρόσθεσε, δε, ότι το νομοσχέδιο θα επιφέρει εξοικονόμηση 4 δισ. ευρώ ετησίως για το ελληνικό δημόσιο, ενώ επισήμανε ότι η θεσμική κατοχύρωση του ηλεκτρονικού τρόπου επικοινωνίας με τις δημόσιες αρχές υποστηρίζει την επίτευξη του στόχου μείωσης των διοικητικών βαρών κατά 25 %.

Ο κ. Ραγκούσης τόνισε, επίσης, ότι με την εφαρμογή των νέων καινοτομιών στη δημόσια διοίκηση, η γραφειοκρατία θα δεχθεί ισχυρό χτύπημα και προανήγγειλε την απλούστευση των διοικητικών λειτουργιών στο δημόσιο και ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, που θα έχουν ως αποτέλεσμα και την ελαχιστοποίηση των φαινομένων διαφθοράς.