Με βάση τα όσα αποφάσισαν χθες οι αρχηγοί κρατών της Ε.Ε. στις Βρυξέλες, οι κυβερνήσεις των χωρών του ευρώ θα πρέπει εφεξής να ασκούν οικονομικές πολιτικές συμβατές με τα δύο βασικά σύμφωνα που διέπουν την Ευρωζώνη: το Σύμφωνο Σταθερότητας και το Σύμφωνο για το Ευρώ.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», το Σύμφωνο Σταθερότητας αφορά τις δημοσιονομικές πολιτικές. Το πρώτο εξάμηνο κάθε έτους οι χώρες του ευρώ θα κοινοποιούν στις Βρυξέλες τις βασικές κατευθύνσεις των προϋπολογισμών του επόμενου έτους και εφόσον αυτές εγκρίνονται από την Επιτροπή του Eurogroup, θα αρχίζει η συζήτηση στα εθνικά κοινοβούλια.
Για τις χώρες- παραβάτες προβλέπεται ένα ισχυρό πλέγμα κυρώσεων, οικονομικού κυρίως χαρακτήρα.

Το Σύμφωνο του Ευρώ αφορά την ανταγωνιστικότητα των εθνικών οικονομιών. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ευρωζώνης, αλλά και όσων εκ των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. επιθυμούν, θα συνέρχονται μια φορά το χρόνο και θα συζητούν τα μέτρα που οφείλει να λάβει κάθε χώρα για να καταστεί ανταγωνιστική. Οι «μη ανταγωνιστικές χώρες» θα πρέπει να αναλαμβάνουν ετήσια δέσμευση για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη σύνδεση των μισθολογικών πολιτικών με την παραγωγικότητα και την τροποποίηση των προβληματικών οικονομικών πρακτικών.