Την άμεση ανάγκη εξορθολογισμού της φορολογικής πολιτικής των καπνικών προϊόντων πρότεινε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος, Χρήστος Τσόλκας, κατά την ομιλία του στο 7ο Ετήσιο Φορολογικό Συνέδριο που διοργανώθηκε από το Ελληνo-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο κ. Τσόλκας στην ομιλία του αναφέρθηκε στο σοβαρό πλήγμα που υπέστη ο κλάδος των καπνικών προϊόντων το 2010 από τις τρεις διαδοχικές και υπέρμετρες αυξήσεις του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) και τις δύο του ΦΠΑ. Όπως τόνισε, η υπέρμετρη αύξηση της φορολογίας έπληξε και την Παπαστράτος η οποία κατέγραψε πτώση κερδών προ φόρων κατά 85% στο εννεάμηνο του 2010, καθιστώντας το 2010 τη χειρότερη χρονιά για την εταιρεία από το 1946.

Αναφερόμενος στη φορολογική πολιτική για τα καπνικά προϊόντα, ο κ. Τσόλκας πρότεινε να συνεκτιμώνται οι επικρατούσες μακρο-οικονομικές συνθήκες κατά το σχεδιασμό της.

Τέλος, ο κ. Τσόλκας πρότεινε τη σύσταση ομάδας εργασίας (taskforce) απαρτιζόμενη από μέλη της Κυβέρνησης και στελέχη της επιχειρηματικής κοινότητας που θα αξιολογεί και θα υποβάλλει προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας του Κράτους, αξιοποιώντας την πλούσια τεχνογνωσία και εμπειρία που διαθέτουν οι εταιρείες.