Συνάντηση με το με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, είχαν στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος Δημήτρης Δασκαλόπουλος και η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων πριν ξεκινήσουν για τη Γερμανία.

Μετά τη συνάντηση ο κ. Δασκαλόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Πρόεδρος της Ε.Ε. είναι υπέρμαχος του Ευρωπαϊκού οράματος και εργάζεται με πεποίθηση για την προώθησή του. Ανήκει επίσης σε εκείνους που κατανοούν το ελληνικό πρόβλημα. Κι εκτιμά το γεγονός ότι μέσα σε 12 μόλις μήνες, η Ελλάδα έκανε δύσκολα και μεγάλα βήματα για να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, να περιορίσει τα αίτια που το τροφοδοτούν και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.

Οι αλλαγές που επιτελούνται, ή πρέπει να επιτελεσθούν, ανατρέπουν συμφέροντα και αντιλήψεις που επί δεκαετίες κυριαρχούσαν. Οι αντιδράσεις είναι αναπόφευκτα ισχυρές –και αυτές σχεδόν μονοπωλούν τα φώτα της δημοσιότητας. Ωστόσο, η μεγάλη, σιωπηλή πλειοψηφία των Ελλήνων ψηφοφόρων δείχνει να έχει συνείδηση ότι δεν υπάρχει άλλος, ευκολότερος δρόμος προς το μέλλον.

Με αυτούς τους όρους, η Ελλάδα ζήτησε την κατανόηση των εταίρων της, στο πλαίσιο της ευρύτερης ζύμωσης για την ενίσχυση του ευρώ και της οικονομικής διακυβέρνησης. Ήδη, η θετική ανταπόκριση των ευρωπαϊκών ηγεσιών αποτυπώθηκε στη σύνοδο της 11ης Μαρτίου. Οι αποφάσεις της στέλνουν στην ελληνική κοινωνία το ευπρόσδεκτο μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια δεν την απορρίπτει –αντίθετα, αναγνωρίζει τις δυσκολίες και τις θυσίες της.

Η πρόκληση ωστόσο για τη χώρα μας είναι ακόμη μεγαλύτερη. Οι αποφάσεις της 11ης Μαρτίου επιτάσσουν αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία, απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των αντιπελατειακών μεταρρυθμίσεων, ουσιαστική μείωση του Κράτους, δραστικότερη καταπολέμηση του χρέους, αποφασιστικότερους ρυθμούς στην προώθηση των αναγκαίων αλλαγών.

Η νέα πίστωση χρόνου που μας δόθηκε αποτελεί ταυτόχρονα και την τελευταία μας ευκαιρία. Τώρα, περισσότερο από ποτέ, η σωτηρία μας εξαρτάται από τα δικά μας μυαλά, βρίσκεται στα δικά μας χέρια».

Μετά τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος και η Εκτελεστική Επιτροπή του ΣΕΒ μετέβησαν στο Βερολίνο όπου είχαν συναντήσεις με ανώτατους παράγοντες του υπουργείου οικονομικών, καθώς και με το προεδρείο της Γερμανικής Ένωσης Εργοδοτών. Μετά τις συναντήσεις αυτές, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Οι κανόνες των αγορών είναι απαιτητικοί, αλλά όχι αυθαίρετοι. Οι επιχειρήσεις διαθέτουν από τη φύση τους μεγαλύτερη ικανότητα ευελιξίας και προσαρμογής. Δεν συμβαίνει, ωστόσο, το ίδιο με τις κοινωνίες. Δεν μπορούν πάντα να παρακολουθήσουν τους ρυθμούς των αλλαγών που υπαγορεύει η αγορά. Υπενθύμισα στους Γερμανούς συναδέλφους ότι το γερμανικό οικονομικό θαύμα βασίστηκε σε μία ευρεία, ανανεούμενη συναίνεση μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας.

Αυτήν τη συναίνεση επιδιώκουμε και στην Ελλάδα, προκειμένου οι δυνάμεις της κοινωνίας να ενστερνιστούν τις αλλαγές που χρειάζονται οι δυνάμεις της οικονομίας για να παράξουν πλούτο, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη. Τα αποτελέσματα θα φανούν σταδιακά, καθώς η ελληνική κοινωνία υποχρεώνεται σήμερα να ανατρέψει νοοτροπίες με τις οποίες είχε γαλουχηθεί για πάρα πολλά χρόνια, να σπάσει το καλούπι αναχρονιστικών θεσμών και στερεοτύπων.

Αυτή η περίοδος προσαρμογής απαιτεί επιμονή και συνέπεια εκ μέρους μας, αλλά και κατανόηση από τους εταίρους μας. Η πραγματική σύγκλιση των ευρωπαϊκών οικονομιών περνά μέσα από τη σύγκλιση των ευρωπαϊκών κοινωνιών».