Η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θα πλήξει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, υποστήριξε σήμερα η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), τονίζοντας ότι η ζήτηση πετρελαίου μπορεί να υποχωρήσει αν η αύξηση της τιμής του αργού επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα, σημειώνει στην μηνιαία της έκθεση η υπηρεσία.

«Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου επηρεάζουν άμεσα το ΑΕΠ. Αντίθετα, αναταράξεις στην προσφορά πετρελαίου επιδρούν κάποιους μήνες αργότερα, ενώ οι αλλαγές στην ζήτηση φαίνονται σχεδόν μετά από ένα χρόνο» υποστήριξε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν χαλαρώσει τους περιορισμούς στην παραγωγή πετρελαίου σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την Λιβύη. Αλλά, σύμφωνα με την ΙΕΑ η παραγωγή πετρελαίου των χωρών του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον Φεβρουάριο κατά 90,000 βαρέλια την ημέρα στα 30,05 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.

Η συνεχιζόμενη αύξηση τις τιμής του πετρελαίου, σε συνδυασμό με τις περιοριστικές νομισματικές πολιτικές και τις πληθωριστικές πιέσεις, ενδέχεται να εκτροχιάσουν την εύθραυστη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, εκτιμά η ΙΕΑ.