Έκκληση για δημιουργία διεθνούς και ανεξάρτητης Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου (ΕΛΕ) με βασικό στόχο να εξετάσει το ελληνικό δημόσιο χρέος, απευθύνουν περισσότεροι από 200 διακεκριμένοι καθηγητές πανεπιστημίου, εκδότες, δημοσιογράφοι, μουσικοσυνθέτες, συγγραφείς, σκηνοθέτες, επιστήμονες, μέλη κοινοβουλίων από την ελληνικό και διεθνή χώρο.

Πιο συγκεκριμένα, σε σχετικό κείμενο, αναφέρεται ότι σκοπός της ΕΛΕ θα είναι τόσο η εξακρίβωση των αιτιών του ελληνικού δημόσιου χρέους και της χρήσης των δανείων και η διαμόρφωση κατάλληλων προτάσεων για την αντιμετώπιση του, συμπεριλαμβανομένου τους χρέους που θα αποδειχθεί παράνομο, μη νομιμοποιημένο ή απεχθές, όσο και η δυνατότητα να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε η Ελλάδα να διαπραγματευθεί καλύτερα με τους πιστωτές της.

«Η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο των προγραμμάτων διάσωσης της ΕΕ, αλλά ο ελληνικός λαός έχει κρατηθεί στο σκοτάδι όσον αφορά τη σύνθεση και τους όρους του δημόσιου χρέους. Η έλλειψη της ενημέρωσης συνιστά θεμελιώδη αποτυχία των δημοκρατικών διαδικασιών. Οι λαοί που καλούνται να φέρουν το κόστος των προγραμμάτων της ΕΕ έχουν δημοκρατικό δικαίωμα στην πλήρη πληροφόρηση», αναφέρεται στο κείμενο και επισημαίνεται ότι «η ελληνική ΕΛΕ θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πρότυπο και για άλλες χώρες της ευρωζώνης».

Το σχετικό κείμενο υπογράφουν μεταξύ άλλων ο Νόαμ Τσόμσκι, ο Ρόμπιν Μπλάκμπερν, ο Τόνι Μπεν, ο Ταρίκ Αλί, ο Γκιστάβ Μασιά και από ελληνικής πλευράς ο Μανόλης Γλέζος, Αλέκος Αλαβάνος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Σοφία Σακοράφα, Περικλής Κοροβέσης κ.α.