Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Κώτσηρας, αναφέρθηκε σήμερα σε σημαντικές οικονομικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων η επιστροφή ενοικίου, οι δράσεις της ΑΑΔΕ για την πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά και οι αποζημιώσεις προς όσους έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

«Η ελληνική πολιτεία θα είναι δίπλα στους πληγέντες, όπως έχει κάνει όλα αυτά τα χρόνια» τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογραμμίζοντας ότι στο πρόσφατο νομοσχέδιο που εγκρίθηκε την Παρασκευή από την Ολομέλεια της Βουλής, περιλαμβάνεται ειδική ρύθμιση για την απαλλαγή από τέλη ταξινόμησης οχημάτων που είτε δωρίζονται είτε αγοράζονται από εθελοντικές οργανώσεις εγγεγραμμένες στο σχετικό μητρώο του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Επιστροφή ενοικίου κάθε Νοέμβριο

Όσον αφορά την επιστροφή ενός ενοικίου από το κράτος στους ενοικιαστές, ο υφυπουργός εξήγησε ότι πλέον πρόκειται για μόνιμο μέτρο. Σημείωσε ότι η σταθερή πορεία της οικονομίας επιτρέπει την καθιέρωση τέτοιων ενισχύσεων, ενώ κάθε Νοέμβριο θα καταβάλλεται η επιστροφή.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι όσοι έχουν δηλώσει τον αριθμό του μισθωτηρίου (Κωδικός 081) στη φορολογική τους δήλωση δεν χρειάζεται να κάνουν καμία ενέργεια. Για όσους δεν το έχουν δηλώσει, υπάρχει δυνατότητα συμπλήρωσης μέσω τροποποιητικής δήλωσης έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ώστε να είναι δυνατή η ταυτοποίηση της μισθωτικής σχέσης.

Η πολιτεία επιθυμεί όλοι οι περίπου 1.200.000 δικαιούχοι να λάβουν το βοήθημα, υπογράμμισε ο κ. Κώτσηρας, σημειώνοντας: «Κάθε συμπολίτης μας που δικαιούται την επιστροφή ενοικίου θα την λάβει».

Σαφές μήνυμα κατά της φοροδιαφυγής

Αναφερόμενος στους ελέγχους της ΑΑΔΕ, επισήμανε ότι στην επιχείρηση «Θέρος» καταγράφηκαν 3.120 φορολογικές παραβάσεις σε 9.140 ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μέσα σε 45 ημέρες (1 Ιουνίου – 15 Ιουλίου). Ο υφυπουργός έκανε λόγο για «μάχη διαρκείας και κοινωνικής δικαιοσύνης», τονίζοντας ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πολίτες και επιχειρήσεις δύο ταχυτήτων.

Η πάταξη της φοροδιαφυγής αποτελεί «ισχυρή προτεραιότητα» για την κυβέρνηση, ανέφερε, τονίζοντας ότι «θέλουμε το πραγματικό μέρισμα του κέρδους που υπάρχει σε κάθε επιχείρηση, να αποδίδεται με τον κατάλληλο τρόπο στην ελληνική πολιτεία».

Ο κ. Κώτσηρας κατέληξε επισημαίνοντας ότι στόχος είναι τα έσοδα του κράτους να επιστρέφουν στην κοινωνία.