Δραματικά έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ο αριθμός των εκατομμυριούχων σε όλο τον πλανήτη, με την Έκθεση για τον Παγκόσμιο Πλούτο του 2024 να αναφέρει πως ο αριθμός των νεόπλουτων έχει εκτοξευθεί, φτάνοντας περίπου τα 58 εκατομμύρια αποτελώντας το 1,5% του ενήλικου πληθυσμού.

Πού ζουν οι περισσότεροι εκατομμυριούχοι

Το 2024 οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν η χώρα με τους περισσότερους εκατομμυριούχους, με σχεδόν 22 εκατομμύρια άτομα να κατέχουν σημαντικό πλούτο και να αποτελούν σχεδόν το 40% του παγκόσμιου συνόλου.

Το nomadcapitalist γράφει πως το γεγονός αυτό οφείλεται στην οικονομία της χώρας, στις ποικίλες επενδυτικές ευκαιρίες και στο κάπως ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον.

Η Κίνα έρχεται δεύτερη μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, φιλοξενώντας πάνω από έξι εκατομμύρια εκατομμυριούχους.

Αυτό αντικατοπτρίζει την ταχεία οικονομική ανάπτυξη της χώρας και την αυξανόμενη παγκόσμια επιρροή της τις τελευταίες δεκαετίες, κατά τις οποίες σημείωσε αύξηση 15% στον αριθμό των εκατομμυριούχων από το 2000 έως το 2023.

Η Βρετανία κατατάσσεται τρίτη, γεγονός που υπογραμμίζει την ιδιότητά της ως παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κόμβου με επίκεντρο το Λονδίνο.

Στην Ελβετία παρατηρείται η υψηλότερη συγκέντρωση εκατομμυριούχων αναλογικά με τον πληθυσμό, με 12 στους 100 ενήλικες να κατέχουν πλούτο άνω του 1 εκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ. Συνολικά, η Δυτική Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 28% του παγκόσμιου πληθυσμού των εκατομμυριούχων.

Ο ρόλος της οικονομίας των δημιουργών

Παραδοσιακά οι άνθρωποι έχτιζαν την περιουσία τους σε ποικίλους κλάδους, με την τεχνολογία, τα χρηματοοικονομικά, τα ακίνητα και την υγειονομική περίθαλψη να πρωτοστατούν.

Η τεχνολογική βιομηχανία, ειδικότερα, έχει δημιουργήσει πολλούς αυτοδημιούργητους εκατομμυριούχους (δισεκατομμυριούχους, στην πραγματικότητα) όπως ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο Έλον Μασκ και ο Μπιλ Γκέιτς.

Ωστόσο, η πορεία για να γίνει κανείς εκατομμυριούχος έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία χρόνια λόγω της ακμάζουσας οικονομίας των δημιουργών.

Πλατφόρμες όπως το YouTube, το Facebook, το Instagram και το Amazon έχουν φέρει την επανάσταση, προσφέροντας νέες επικερδείς ευκαιρίες για τους ψηφιακούς δημιουργούς ανεξαρτήτως ηλικίας ή προσόντων.

Το nomadcapitalist γράφει πως η οικονομία των δημιουργών, η οποία αποτιμάται σε 250 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ το 2022, προβλέπεται να διπλασιαστεί σχεδόν έως το 2027.

Αυτή η άνοδος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους Millennials και τη Γενιά Ζ, οι οποίοι υιοθετούν αυτές τις πλατφόρμες για να δημιουργήσουν έσοδα από περιεχόμενο και να εξασφαλίσουν χορηγίες.

Το Facebook και το Instagram της Meta χρησιμεύουν ως σημεία εκκίνησης για τους δημιουργούς, ώστε να δημιουργούν δίκτυα και να εξασφαλίζουν συμφωνίες.