Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, προειδοποίησε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας και ότι αυτή τη στιγμή «χάνουν» τη μάχη σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα.

«Η Ευρώπη έχει πέσει από το 90% του ΑΕΠ των ΗΠΑ στο 65% μέσα σε 10 ή 15 χρόνια. Αυτό δεν είναι καλό», ανέφερε ο Ντάιμον σε εκδήλωση στο Δουβλίνο που διοργάνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Ιρλανδίας. «Χάνετε», είπε χαρακτηριστικά.

Τα σχόλια του Ντάιμον, ενός από τους πιο ισχυρούς παράγοντες της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής σκηνής, υπογραμμίζουν, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στην προσπάθειά της να τονώσει την οικονομία της.

Ο Μάριο Ντράγκο, πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, είχε ζητήσει πέρυσι μια νέα βιομηχανική στρατηγική για την Ευρώπη, με ετήσιες επενδύσεις ύψους 800 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να διατηρηθεί η ανταγωνιστικότητα έναντι των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ο Ντάιμον, ο οποίος ηγείται της JPMorgan από το 2006, προειδοποίησε επίσης ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές έχουν γίνει υπερβολικά χαλαρές απέναντι στις επανειλημμένες απειλές του Τραμπ για επιβολή δασμών.

Οι επενδυτές την Πέμπτη αγνόησαν την πιο πρόσφατη απειλή του πρώην προέδρου για επιβολή δασμών 50% στο χαλκό, 200% στη φαρμακοβιομηχανία και πρόσθετους δασμούς σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

«Δυστυχώς, νομίζω ότι υπάρχει εφησυχασμός στην αγορά», είπε ο CEO της JPMorgan και προέβλεψε προβλήματα για τον Τραμπ εάν η οικονομία αποδυναμωθεί. «Αν η [αμερικανική] οικονομία εξασθενήσει έστω και λίγο, θα έχει δύσκολο δρόμο μπροστά του», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ακόμα ότι μέχρι στιγμής ο Τραμπ είχε πράξει σωστά όταν υπαναχωρούσε από τις πιο ακραίες απειλές του για επιβολή δασμών, επικαλούμενος το λεγόμενο «Taco trade», μια στρατηγική που βασίζεται στην παραδοχή ότι «ο Τραμπ τελικά πάντα κάνει πίσω».

«Μισώ να χρησιμοποιώ τον όρο “Taco trade”, γιατί πιστεύω ότι έκανε το σωστό όταν έκανε πίσω», πρόσθεσε ο Ντάιμον.