«Με το αριστερό» ξεκίνησε η φετινή χρονιά για τις τράπεζες, στο μέτωπο των επισφαλειών, καθώς τον Γενάρη παρατηρήθηκε ανησυχητική αύξηση του ρυθμού δημιουργίας νέων δανείων σε καθυστέρηση, σε σχέση με τον τελευταίο μήνα του 2010.

Η τραγική κατάσταση που περιβάλλει τις ελληνικές επιχειρήσεις, ως προς τις χρηματοροές (cashflow), αποτυπώνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο στα στοιχεία. Σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με πληροφορίες, 7.000 εταιρίες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες και τα χρέη τους, ζητώντας από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε άμεσες αναδιαρθρώσεις δανείων.

«Ο αριθμός βαίνει αυξανόμενος και το φαινόμενο αναμένεται να συνεχιστεί με την ίδια ένταση για ολόκληρο το 2011», εκτιμά διευθύνων σύμβουλος μεγάλης ελληνικής τράπεζας και προσθέτει ότι ο ρυθμός αναμένεται να επιβραδυνθεί από τους πρώτους μήνες του 2012.

«Καμπανάκι» έχει χτυπήσει στις τράπεζες με διευρυμένο χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Τους τελευταίους πέντε μήνες τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια τα οποία έχει χορηγήσει το δίκτυο καταστημάτων έχουν υπερδιπλασιαστεί», αναφέρει στέλεχος χορηγήσεων μεγάλης ελληνικής τράπεζας.

Η βαθύτερη της εκτιμώμενης ύφεση του β΄ εξαμήνου της περασμένης χρονιάς, σε συνδυασμό με την κρίση ρευστότητας και τη χαμηλότερη του αναμενομένου κίνηση της εορταστικής περιόδου, εξηγεί την επιδείνωση των επισφαλειών στα επιχειρηματικά δάνεια.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους τα αρμόδια τμήματα των τραπεζών, το 90% των επιχειρήσεων -πλην ορισμένων από τους κλάδους των εξαγωγικών, της ναυτιλίας, του τουρισμού και της ενέργειας- αντιμετωπίζει, ήδη, τεράστιο πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας.

Σε… αναδιαρθρώσεις προχωρούν όμως και τα ελληνικά νοικοκυριά: «Εδώ σε μηνιαία βάση φτάνουν στο γκισέ των τραπεζών 5.000 ιδιώτες οι οποίοι ζητούν ρύθμιση χρεών και το μέσο χρέος τους ανέρχεται σε 30.000 όσον αφορά στα καταναλωτικά και 100.000 ευρώ στα στεγαστικά», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στο «τσουνάμι» των κόκκινων δανείων οι τράπεζες απαντούν με αναδιαρθρώσεις-εξπρές. Μόνο εντός του 2010 αναδιάρθρωσαν 250.000 δάνεια επιχειρήσεων και 50.000 δάνεια ιδιωτών. Η εντολή, δε, που έχει δοθεί στα δίκτυα είναι «ρυθμίστε ό,τι μπορείτε», εκτός βέβαια των περιπτώσεων όπου η κάθε τράπεζα διαθέτει ισχυρές -πρώτες- εξασφαλίσεις.

Οι αναδιαρθρώσεις περιλαμβάνουν επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, μείωση της μηνιαίας δόσης έως και 50% αλλά και υψηλότερα spreads στο επιτόκιο και αλμυρά upfront fees, ενώ δεν λείπουν και εξαιρετικά σκληροί όροι, όπως η δυνατότητα δέσμευσης εισπράξεων από factoring κ.ά.

Ζητούν κατάργηση του άρθρου 99 και επαναφορά του 44

Την ίδια στιγμή, τραπεζικοί κύκλοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ζητούν άμεση κατάργηση του άρθρου 99 και επαναφορά σε ισχύ του άρθρου 44 του 2190, σημειώνοντας ότι οι διαδικασίες τις οποίες προβλέπει το υφιστάμενο πτωχευτικό δίκαιο είναι περισσότερο χρονοβόρες από αυτές που ίσχυαν στον παρελθόν.

Προειδοποιούν δε ότι όσο βαθαίνει η ύφεση τόσο κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα ο επιχειρηματικός ιστός της χώρας. «Οι τράπεζες, από την πλευρά τους, οφείλουν να αντιληφθούν τα προβλήματα των επιχειρήσεων και να μετατρέψουν τα έως και πρόσφατα τμήματα επενδυτικής τραπεζικής σε τμήματα εξυγιαντικής τραπεζικής», τονίζει κορυφαίο στέλεχος τράπεζας.

Πηγή: euro2day.gr