Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιώτες από το εξωτερικό άγγιξαν τα 36 εκατομμύρια το περασμένο έτος. Η αύξηση ήταν της τάξεως του 9,8% σε σχέση με τις 32,7 εκατομμύρια αφίξεις που καταγράφηκαν το 2023.

Ιστορικά ρεκόρ στον αριθμό επισκεπτών και στα έσοδα πέτυχε το 2024 ο ελληνικός τουρισμός. Την ίδια στιγμή, ο Δεκέμβριος του 2024 αποδείχθηκε ιδιαίτερα αποδοτικός μήνας, σε μία ακόμα απόδειξη ότι η τουριστική περίοδος υπερβαίνει τα όρια του καλοκαιριού.

Τα περσινά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 21,7 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 1,1 δισ. (5,4%) σε σύγκριση με το 2023. Η προσπάθεια επιμήκυνσης της σεζόν καταγράφεται από τα ενθαρρυντικά στοιχεία της ΤτΕ για τον Δεκέμβριο, ενώ είχε προηγηθεί κι ένας πολύ καλός Νοέμβριος. Παράλληλα, τα στοιχεία της ΤτΕ επιβεβαιώνουν για μία ακόμα φορά τη σταδιακή μείωση στη δαπάνη ανά ταξίδι.

Αύξηση κατά 10% τον Ιανουάριο του 2025

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία, τον Ιανουάριο καταγράφηκε σημαντική αύξηση τόσο στην ταξιδιωτική κίνηση, πάνω από 10%, όσο και στις εισπράξεις σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι.

120 ξενοδοχειακές μονάδες ή/και τουριστικά καταλύματα στη νησιωτική χώρα «αναρτήθηκαν» προς πώληση τις τελευταίες 30 ημέρες

Ενώ όλα τα άνωθεν αποτελούν θετικά στοιχεία, στον αντίποδα, 120 ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα διατίθενται προς πώληση τις τελευταίες 30 ημέρες μέσω ιστοσελίδων αγγελιών ακινήτων, αποκλειστικά στη νησιωτική Ελλάδα – πριν την «επίσημη» έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.

Συγκεκριμένα, έχουν αναρτηθεί 12 αγγελίες στα Δωδεκάνησα, 40 στις Κυκλάδες, 23 στην Κρήτη, 7 στα νησιά του Αργοσαρωνικού, 12 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, 3 στις Σποράδες και 23 στα νησιά του Ιονίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από τις ετήσιες έρευνές μας, τον Ιούνιο του 2024, είχαν αναρτηθεί προς πώληση στο σύνολο των καλοκαιρινών προορισμών (νησιωτική & ηπειρωτική Ελλάδα) της χώρας 286 ξενοδοχειακές μονάδες ή/και τουριστικά καταλύματα, ενώ τον Μάιο του 2023 είχαν αναρτηθεί 204 αγγελίες.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι αποτελεί «έκπληξη» για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η διαθεσιμότητα ξενοδοχειακών μονάδων ή/και τουριστικών καταλυμάτων που διατίθενται προς πώληση. Σίγουρα κάθε χρόνο πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες μονάδων όλων των κατηγοριών, είτε 5 αστέρων είτε μικρότερες οικογενειακές, αλλά «δύσκολα» θα βρίσκαμε τόσο μεγάλη διαθεσιμότητα σε ιστοσελίδες αγγελιών ακινήτων.

Η αυξημένη διαθεσιμότητα για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά καταγράφει μια τάση στον συγκεκριμένο κλάδο, που μεταφράζεται σε μεγαλύτερους αριθμούς, διότι ένα μεγάλο μέρος των μονάδων που διατίθενται προς πώληση δεν αναρτώνται καν για ευνόητους λόγους.

Μεγάλη διαθεσιμότητα καταγράφεται κυρίως σε ξενοδοχεία μικρότερης κατηγορίας, από 10 έως 30 δωμάτια. Πρόκειται κυρίως για οικογενειακές μονάδες που αποτελούσαν επί χρόνια βασικό πυλώνα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Μη ξεχνάμε ότι οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, σε μεγάλο ποσοστό, δεν ανήκουν σε ελληνικά συμφέροντα, αλλά σε αλλοδαπά και κυρίως επενδυτικά σχήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εξαγωγή κεφαλαίων από τη χώρα.

Πλειστηριασμοί ξενοδοχειακών μονάδων

Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το τελευταίο διάστημα «χτυπά» ή αναμένεται να «χτυπήσει» το ηλεκτρονικό σφυρί του πλειστηριασμού για πολλές μονάδες τόσο σε νησιωτική όσο και σε ηπειρωτική Ελλάδα.

Από τις αρχές του έτους έως και τις 16 Απριλίου έχουν αναρτηθεί 99 πλειστηριασμοί ξενοδοχειακών μονάδων. Πέρυσι, έως και τις 26 Μαΐου είχαν αναρτηθεί 125. Στο σύνολο του 2024, αναρτήθηκαν 293 πλειστηριασμοί σύμφωνα με την πλατφόρμα eauction.gr, ενώ το 2023 οι αντίστοιχοι ήταν 273. Μέχρι στιγμής, έχουν ήδη οριστεί ημερομηνίες για 135 πλειστηριασμούς μέσα στο 2025.

Ξένα funds κυρίως οι αγοραστές μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων

Τα νέα funds – ξένα ή/και εγχώρια – στοχεύουν στην κτηματαγορά τόσο μέσω απευθείας αγορών ακινήτων από ιδιώτες όσο και μέσω απόκτησης ξενοδοχείων μέσω «ροζ» δανείων. Πρόκειται για επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και κινδυνεύουν να χαρακτηριστούν «κόκκινες».

Τα funds διαπραγματεύονται είτε την εξαγορά των δανείων και των υποθηκών μέσω «κουρέματος», είτε μέσω επαναχρηματοδότησης με εγγύηση τις μετοχές και τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών. Σε πολλές περιπτώσεις, εφαρμόζεται και συνδυαστικό σχήμα: εξαγορά του δανείου με «κούρεμα» και ταυτόχρονη επαναχρηματοδότηση.

Τη λύση αυτή επιλέγουν πλέον αρκετοί ξενοδόχοι μεγάλων μονάδων σε top τουριστικούς προορισμούς, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που προκλήθηκαν από την πανδημία, την επιστρεπτέα προκαταβολή, τα δάνεια, τις ρυθμίσεις, το ενεργειακό κόστος, τον πληθωρισμό και την ανατίμηση των αγαθών.

Όλα αυτά οδηγούν σε συρρίκνωση εσόδων και αύξηση εξόδων, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό περιβάλλον για τους παραδοσιακούς επιχειρηματίες του τουρισμού.