Η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση μεταξύ των 27 χωρών μελών της ΕΕ σε ότι αφορά την καινοτομία με επιδόσεις «κάτω από το μέσο κοινοτικό όρο», σύμφωνα με τα αποτελέσματα του «ετήσιου πίνακα επιδόσεων της ΕΕ για την καινοτομία», που δημοσιοποίησε σήμερα στις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σημειώνεται ότι η έρευνα και η καινοτομία θα είναι τα βασικά θέματα της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Οι επιδόσεις των κρατών μελών σε θέματα καινοτομίας αξιολογούνται με βάση 25 δείκτες για τις δαπάνες και τις επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία.

Από τον «ετήσιο πίνακα επιδόσεων της ΕΕ για την καινοτομία» προκύπτει ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται μαζί με τη Σλοβακία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Μάλτα, την Ισπανία, την Τσεχία, την Ιταλία και την Πορτογαλία στην τρίτη κατηγορία των χωρών μελών με επιδόσεις που κυμαίνονται «κάτω από το μέσο κοινοτικό όρο».

Στις πρώτες θέσεις («ηγέτες της καινοτομίας») με επιδόσεις «αισθητά υψηλότερες από το μέσο κοινοτικό όρο» βρίσκονται η Σουηδία, η Δανία, η Φιλανδία και η Γερμανία.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, στη δεύτερη κατηγορία με επιδόσεις «κοντά στο μέσο κοινοτικό» περιλαμβάνονται η Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, η Κύπρος, η Σλοβενία και η Εσθονία.

Τις χειρότερες επιδόσεις στην καινοτομία με δείκτες «σαφώς χαμηλότερους από το μέσο κοινοτικό όρο» εμφανίζουν η Ρουμανία, η Λιθουανία, η Βουλγαρία και η Λετονία, που διαμορφώνουν και την τέταρτη κατηγορία των χωρών μελών της ΕΕ.