Στο τρίτο τρίμηνο του 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε στο 2,1% από 2,6% το δεύτερο τρίμηνο, διαψεύδοντας πιο αισιόδοξες προβλέψεις της κυβέρνησης και κάποιων αναλυτών. Σήμερα Πέμπτη (7/3) τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής θα αποκαλύψουν που «έκατσε η μπίλια» της ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία δημοσιοποιώντας την εκτίμηση της για το σύνολο του περασμένου έτους αλλά και τα προσωρινά στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Στην περίπτωση που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώσει πως ο ρυθμός μεγέθυνσης του ΑΕΠ το 2023 ξεπέρασε την επίσημη κυβερνητική πρόβλεψη που αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό για αύξηση 2,4%, θα αποτελέσει μια καλή βάση για την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού ενώ η κυβέρνηση θα βάλει ξανά στη ζυγαριά μια νέα έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού που πλήττονται από την ακρίβεια. Στα μέσα Απριλίου και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος αναμένεται να κλειδώσουν οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τη χορήγηση ενός «δώρου Πάσχα» στους ευάλωτους.

Ευρώ

Οι προβλέψεις

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, η Τράπεζα της Ελλάδας έχει προβλέψει ότι η ελληνική οικονομία έτρεξε το 2023 με ρυθμό 2,3%. Το ΙΟΒΕ, αναθεώρησε την αρχική του πρόβλεψη για το 2023 από 2,4% στο 2,1%, με προοπτική η ανάπτυξη να αυξηθεί για φέτος στο 2,4%.

Το ΚΕΠΕ από την πλευρά του εκτιμά βάσει των πρόσφατων προβλέψεών του ότι ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ στην Ελλάδα θα φτάσει το 2,2% το 2023. Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διατηρηθεί και για το 2024, υποδεικνύοντας μια συνεχή ανοδική τάση και έναν σταθερό ρυθμό ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, η σημαντική αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τον τρέχοντα οικονομικό ορίζοντα καθιστά αυτές τις προβλέψεις επιρρεπείς σε διακυμάνσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χειμερινές της προβλέψεις αναθεώρησε οριακά την πρόβλεψη της για την Ελλάδα αφού εκτίμησε ότι το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 2,2% το 2023, αντί για την αρχική εκτίμηση που είχε διατυπώσεις για 2,3%. Σύμφωνα με την Κομισιόν, η πραγματική κατανάλωση αναμένεται να επεκταθεί στο ίδιο επίπεδο και το 2023, με αποτέλεσμα ελαφρώς χαμηλότερη συμβολή στην αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ στην έκθεση του για το άρθρο IV, αναθεώρησε οριακά προς τα πάνω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη του 2023 στο 2,3% από 2% στις προβλέψεις του περασμένου Οκτωβρίου. Ωστόσο, προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης κάτω από το 2% για το 2024 και το 2025.Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΟΟΣΑ που σχετικά πρόσφατα αναθεώρησε τις προβλέψεις τους για την Ελλάδα. Συγκεκριμένα στην έκθεση που δημοσίευσε στο τέλος του περασμένου Νοεμβρίου προβλέπει φέτος για την Ελλάδα ανάπτυξη 2% έναντι πρόβλεψης για ανάπτυξη 1,8% στην ενδιάμεση έκθεση για όλα τα κράτη μέλη του τον περασμένο Σεπτέμβριο.