«Οι μέρες αυτές είναι γκαστρωμένες. Κάτι θα φέρουν». Με την φράση αυτή ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου έδειξε ότι στα συμβούλια Eurogroup και Ecofin της ερχόμενης εβδομάδας θα συζητηθούν θέματα κρίσιμα για το μέλλον της ευρωζώνης.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών ΙΣΤΑΜΕ – Ανδρέας Παπανδρέου με θέμα «Μεταρρυθμίσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση: αντλώντας τα αναγκαία διδάγματα από την κρίση», ο υπουργός σημείωσε ότι περιμένει μείζονες αποφάσεις στο επόμενο διάστημα που θα καθορίσουν τον τρόπο οικονομικής διακυβέρνησης της Ευρώπης.

Αναφερόμενος στην Ελλάδα, υποστήριξε ότι η απαξίωση της χώρας πέρυσι ήταν τέτοια από τους ίδιους μας τους εταίρους που δεν είχε καμία αξία για αυτούς η υπογραφή της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι η χώρα ήταν απροετοίμαστη για τις αλλαγές που χρειάζονται, αλλά πρόσθεσε πως θα προχωρήσουμε ανεξάρτητα πολιτικού κόστους. Στο πλαίσιο αυτό δήλωσε ότι την άλλη εβδομάδα θα συζητηθεί ο νόμος για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων στο υπουργικό συμβούλιο. Ο νόμος θα προβλέπει σύμφωνα με τον υπουργό την οριζόντια άρση των ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα και απλώς προστατεύουν συντεχνιακά και ιδιοτελή συμφέροντα.

Στο θέμα των οίκων αξιολόγησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι αγνοούν την θετική αξιολόγηση που παίρνουμε κάθε τρεις μήνες από την τρόικα και κατά έναν παράδοξο τρόπο, η δική τους βαθμολογία έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στις αγορές από ότι η βαθμολογία ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Δεδομένης της προσπάθειας που γίνεται τις τελευταίες μέρες από τον ίδιο για να πείσει τους οίκους αξιολόγησης να μην προχωρήσουν σε μία εντυπωσιακή υποβάθμιση, η παραπάνω τοποθέτησή του, μάλλον δείχνει απαισιοδοξία για την στάση που θα κρατήσουν απέναντι στην Ελλάδα, παρά το αντίθετο.

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ κ. Μ. Μπαρνιέ, ο οποίος ήταν αιχμηρός απέναντι στους οίκους αξιολόγησης, καθώς και τον τρόπο που λειτουργούν οι αγορές, αφού θέλουν το γρήγορο κέρδος, όταν εμείς επιδιώκουμε την διαφάνεια στις συναλλαγές που γίνονται.