Κατά 40 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 61,5 εκατ. ευρώ, αυξάνεται ο προϋπολογισμός του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤαΜιΔΑΕ), από τα 21,5 εκατ. ευρώ που ήταν πρότινος, με τη 2η τροποποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης που υπέγραψαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης με τον αρμόδιο υφυπουργό, Διονύση Σταμενίτη σε συνεργασία με τον γγ του ΥΠΑΑΤ, Δημήτρη Παπαγιαννίδη.

«Το Ταμείο Μικρών Δανείων Αγροτικής επιχειρηματικότητας, είναι ένα εύχρηστο εργαλείο στα χέρια κάθε επαγγελματία αγρότη που του εξασφαλίζει ρευστότητα σε μια περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη» τόνισε ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε: «Ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε στο πλευρό των αγροτών μας, στηρίζοντάς τους όχι με συνθήματα και λόγια αλλά με έργα, με πράξεις, δίνοντάς τους προοπτική, ασφάλεια και σιγουριά».

Συμπλήρωσε ότι «υλοποιούμε την εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα και εξέλιξή του σε βασικό πυλώνα της οικονομίας της χώρας μας και προσφέρουμε κάθε δυνατότητα στους παραγωγούς μας για να ενισχύσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα».

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο, η απόφαση υπεγράφη λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες ανάγκες χρηματοδότησης του αγροδιατροφικού τομέα (ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες θεομηνίες που έπληξαν αγροτικές και μεταποιητικές επιχειρήσεις) και την αυξημένη ζήτηση του Χρηματοδοτικού Εργαλείου του ΤαΜιΔΑΕ.

Παράλληλα, αυξάνεται στα επτά από τα πέντε έτη που ήταν μέχρι σήμερα η διάρκεια αποπληρωμής των δανείων προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού τομέα οι οποίες επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες. Η εν λόγω διάταξη έχει εφαρμογή και σε υφιστάμενα δάνεια.

Τέλος, δίδεται η δυνατότητα εφαρμογής εμβόλιμης περιόδου χάριτος 24 μηνών σε εκταμιευμένα δάνεια για περιπτώσεις Τελικών Αποδεκτών που αντιμετωπίζουν ανωτέρα βία ή φυσική καταστροφή και στη διατήρηση της περιόδου χάριτος για τα νέα δάνεια.