Οι επενδυτές της Κίνας αρχίζουν να «βλέπουν μια αχτίδα ελπίδας» για το πληγωμένο χρηματιστήριο, το οποίο έχει πέσει θύμα των τριγμών στον κλάδο των ακινήτων αλλά και των γενικότερων ανησυχιών για τις προοπτικές της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Την Τρίτη, το Bloomberg ανέφερε ότι οι ρυθμιστικές αρχές υπό την ηγεσία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Κίνας, της CSRC, θα συναντηθούν με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ. Το σχέδιο είναι να ενημερώσουν τους κορυφαίους ηγέτες της χώρας για την κατάσταση των αγορών, ανέφερε το Bloomberg, επικαλούμενο άτομα με γνώση του θέματος.

Η είδηση για την προσωπική εμπλοκή του Σι – μια ασυνήθιστη εξέλιξη – τροφοδοτεί τις ελπίδες για ένα δυναμικό σχέδιο διάσωσης της αγοράς, αφού οι μετοχές της Κίνας και του Χονγκ Κονγκ έχασαν σχεδόν 7 τρισ. δολάρια από τα υψηλά τους το 2021.

Χρηματιστήριο Χονγκ Κονγκ

Μάλιστα, οι δείκτες στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα σημείωσαν ράλι με αφορμή την είδηση. Ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έκλεισε 3,5% υψηλότερα την Τρίτη, ενώ ο CSI 300 έκλεισε με άνοδο πάνω από 3%. Οι δύο δείκτες αναφοράς εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα σε ετήσια βάση, αλλά η συνάντηση της CSRC με τον Σι ανοίγει τον δρόμο για ένα «επικείμενο σχέδιο διάσωσης» από το Πεκίνο για να στηρίξει τις παραπαίουσες αγορές της Κίνας, σημείωσαν οικονομολόγοι της τράπεζας ING.

Οι αρχές της Κίνας έχουν ήδη λάβει μια σειρά μέτρων για να στηρίξουν τις αγορές, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών αγορών και των περιορισμών στις ανοικτές πωλήσεις. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Κίνας διόρισε νέο πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της χώρας τον Γου Κουίνγκ, γνωστό και με το παρατσούκλι ο «Σφαγέας των Χρηματιστών» (“Broker Butcher”).

Αλλά ορισμένοι αναλυτές θεωρούν αυτές τις κινήσεις λιγότερο ισχυρές από την προσωπική συμμετοχή του Σι στη σταθεροποίηση των αγορών, αν και δεν είναι σαφές το κατά πόσο θα προκύψουν νέα μέτρα στήριξης από τη συνάντηση, ανέφερε το Bloomberg και μεταδίδει το Business Insider.