Με θέμα «ξαναχτίζοντας την εμπιστοσύνη» σε έναν κατακερματισμένο κόσμο, αρχίζει σήμερα στο Νταβός η 54η ετήσια σύνοδος του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Στο μικρό ελβετικό χωριό αναμένεται να συγκεντρωθούν τις επόμενες ώρες 2.800 από τους ισχυρότερους ανθρώπους του κόσμου, ανάμεσά τους 60 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων (συμπεριλαμβανομένου του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη), επικεφαλής διεθνών οργανισμών, πάνω από 40 υπουργοί Εξωτερικών και τουλάχιστον 1.600 κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων, εκ των οποίων περίπου οι 800 θα είναι κορυφαίοι CEO (διευθύνοντες σύμβουλοι).

Μάλιστα ήδη χθες οι αξιωματούχοι 83 χωρών συζήτησαν τις ειρηνευτικές προτάσεις της Ουκρανίας για τον τερματισμό του πολέμου που συμπληρώνει δύο χρόνια, ενώ αύριο αναμένεται να μιλήσει για το θέμα και ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Οι προκλήσεις ωστόσο στην παγκόσμια οικονομία εξαιτίας και του πολέμου στην Ουκρανία, το αυξανόμενο χρέος σε πολλές χώρες του δυτικού κόσμου και η πολιτική των επιτοκίων που έχουν επιβάλλει κεντρικές τράπεζες όπως η αμερικανική FED και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα βρεθούν στο επίκεντρο της κρίσιμης συνεδρίασης που θα διεξαχθεί στις μεθαύριο Τετάρτη 17 Ιανουαρίου στο ελβετικό θέρετρο του Νταβός. Σε αυτή την κλειστή συνάντηση θα μετέχουν οι επικεφαλής των σημαντικότερων εκπροσώπων του χρηματοοικονομικού κλάδου απ’ όλο τον κόσμο. Πίσω από τις κλειστές πόρτες θα δώσουν το παρών περισσότεροι από 100 πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι του τραπεζικού τομέα και του κλάδου της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και των ασφαλίσεων. Στις συζητήσεις που αφορούν την πορεία των αγορών σε αυτό το εξαιρετικά περίπλοκο γεωπολιτικό σκηνικό θα προεδρεύσουν ο διευθύνων σύμβουλος της Barclays Κ.Σ.Βενκατακρισνάν που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο αξίωμα από τον Νοέμβριο του 2021 και ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής ασφαλιστικής εταιρείας Manulife, Ρόι Γκόρι.