Η Βανίλια, ο θηλυκός χιμπατζής που συγκίνησε το ίντερνετ με την αντίδρασή του όταν αντίκρισε για πρώτη φορά τον ουρανό μετά από σχεδόν τρεις δεκαετίες ζωής, φαίνεται να περνά καλά στο νέοσπίι στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

«Την υποδέχτηκαν τόσο θερμά», δήλωσε ο Dan Mathews, διευθυντής εκδηλώσεων και ειδικών έργων στο καταφύγιο Save the Chimps στο Fort Pierce όπου διαμένει, σύμφωνα με την Daily Mail.

«Και μετά από όλα όσα πέρασε, με το να μην μπορεί να περπατήσει ποτέ περισσότερο από 10 βήματα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, το να έχει αυτή την ελευθερία, είναι απλά… ευδοκιμεί αυτή τη στιγμή».

Η Βανίλια είναι ένας από τους 226 χιμπατζήδες που ζουν στο νησί και φιλοξενεί πρωτεύοντα θηλαστκά από εργαστήρια, τη βιομηχανία του θεάματος, το εμπόριο εξωτικών ζώων συντροφιάς και ζωολογικούς κήπους.

Πολλοί από αυτούς έχουν υπομείνει στο παρελθόν την απομόνωση και δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν αλληλεπιδράσει με άλλους χιμπατζήδες – όπως συνέβη με τη Βανίλια. Είναι μια 29χρονη που επέζησε από το διαβόητο, κλειστό πλέον Εργαστήριο Πειραματικής Ιατρικής και Χειρουργικής σε Πρωτεύοντα στο Tuxedo της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με τον Mathews, «δεν είχε ξανανιώσει ποτέ γρασίδι κάτω από τα πόδια της».

Vanilla has gone viral with the video of her seeing the open sky for the first time, reaching millions of people on six…

Posted by Save the Chimps, Inc. on Wednesday, June 28, 2023

Ευτυχώς, η Vanilla ευδοκιμεί τώρα στον νέο της κόσμο, και συχνά τη βλέπουμε να χαίρεται στα χωράφια μαζί με άλλους χιμπατζήδες – και να ρίχνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα μια ματιά με δυσπιστία.

Στο συγκινητικό βίντεο που συγκλόνισε το διαδίκτυο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο χιμπατζής φαίνεται να βγαίνει έξω και να κοιτάζει έκπληκτος τον γαλάζιο ουρανό. Ήταν η πρώτη φορά που τον έβλεπε μετά από σχεδόν 30 χρόνια σε κλουβί. Την υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες ο Dwight, ένα αρσενικό «που είναι υπεύθυνος για τους χιμπατζήδες», σύμφωνα με τον Matthews.