Μια σπουδαία ανακάλυψη πέτυχαν παλαιοντολόγοι στη Βρετανία, γιατί βρήκαν ένα νέο είδους δεινοσαύρου στο νησί και πρόκειται για το Vectipelta Barretti, που πήρε το όνομά του από τον διάσημο ειδικό Πολ Μπάρετ.

Το Interesting Engineering αναφέρει πως το συγκεκριμένο είδος έζησε την Πρώιμη Κρητιδική περίοδο και βρέθηκε στο Isle of Wight, μια περιοχή πλούσια σε απολιθώματα δεινοσαύρων.

Σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο «Journal of Systematic Palaeontology», ενώ ο επικεφαλής της μελέτης Στιούαρτ Ποντ δήλωσε πως «για σχεδόν 142 χρόνια, όλα τα λείψανα αγκυλόσαυρου από τη νήσο Wight είχαν αποδοθεί στον Polacanthus Foxii, έναν διάσημο δεινόσαυρο από το νησί. Τώρα, όλα αυτά τα ευρήματα πρέπει να επανεξεταστούν με την ανακάλυψη αυτού του νέου είδους».

Μάλιστα, η ανάλυση των ευρημάτων αποκάλυψε διαφορές ανάμεσα στους δυο δεινόσαυρους που ανακαλύφθηκαν στο βρετανικό νησί. Συγκεκριμένα, ο Vectipelta Barretti φέρει διαφορές στα οστά του λαιμού και της πλάτης και έχει αγκαθωτή «πανοπλία».

Κατά τη φυλογενετική ανάλυση, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι αυτό το νεοανακαλυφθέν είδος συγγενεύει περισσότερο με ορισμένους αγκυλόσαυρους από την Κίνα, γεγονός που υποδηλώνει ότι αυτοί οι δεινόσαυροι μετακινούνταν από την Ασία στην Ευρώπη κατά την Πρώιμη Κρητιδική περίοδο έως και 145 εκατομμύρια χρόνια πριν.