Η NASA κάθε φορά που μελετάει ένα σημείο στον πλανήτη Άρη δίνει και διαφορετικό όνομα, με τους επιστήμονες να αποκαλύπτουν τον λόγο που προβαίνουν στη συγκεκριμένη διαδικασία, η οποία μπορεί να μοιάζει «πονοκέφαλος» για κάποιους.

Σύμφωνα με τη nasa.gov, σε εξέλιξη βρίσκεται αποστολή στο κόκκινο πλανήτη από το Rover Perseverance. Έτσι, τόσο το ψευδώνυμο, όσο και η επίσημη ονομασία μιας τοποθεσίας είναι μεταξύ χιλιάδων που εφαρμόζονται από αποστολές της NASA όχι μόνο σε κρατήρες και λόφους, αλλά και σε κάθε ογκόλιθο, βότσαλο και επιφάνεια βράχου που μελετούν.

«Ο Νο. 1 λόγος που επιλέγουμε όλα αυτά τα ονόματα είναι για να βοηθήσουμε την ομάδα να παρακολουθεί τι βρίσκει κάθε μέρα», δήλωσε ο Ashwin Vasavada, επιστήμονας του έργου της αποστολής Curiosity στο NASA’s Jet Propulsion Laboratory στη Νότια Καλιφόρνια. «Αργότερα, μπορούμε να αναφερθούμε ονομαστικά στους πολλούς λόφους και τους βράχους καθώς τους συζητάμε και στο τέλος να καταγράψουμε τις ανακαλύψεις μας».

Ο τρόπος με τον οποίο οι επιστήμονες βρίσκουν τα αναγνωριστικά έχει εξελιχθεί από τις πρώτες μέρες, πριν από 25 χρόνια, όταν χρησιμοποιούσαν ονόματα χαρακτήρων κινουμένων σχεδίων.

Τα ονόματα

Η διαφορά μεταξύ ενός επίσημου ονόματος στον Άρη και ενός ανεπίσημου είναι φαινομενικά απλή: Τα επίσημα ονόματα έχουν εγκριθεί από ένα σώμα επιστημόνων γνωστό ως Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU). Η IAU θέτει πρότυπα για την ονομασία των πλανητικών χαρακτηριστικών και καταγράφει τα ονόματα στο Gazetteer of Planetary Nomenclature.

Για παράδειγμα, κρατήρες μεγαλύτεροι από 37 μίλια (60 χιλιόμετρα) παίρνουν από διάσημους επιστήμονες ή συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας. Οι μικρότεροι κρατήρες ονομάζονται από πόλεις με πληθυσμό λιγότερο από 100.000 κατοίκους. Ο κρατήρας Jezero, τον οποίο η Perseverance εξερευνά, έχει πάρει το όνομα από μια πόλη της Βοσνίας. Το Belva, ένας κρατήρας πρόσκρουσης στο Jezero, πήρε το όνομά του από μια πόλη της Δυτικής Βιρτζίνια που, με τη σειρά της, πήρε το όνομά της από την Belva Lockwood, την πρώτη γυναίκα που έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος το 1884 και το 1888.

Περισσότερες από 2.000 τοποθεσίες στον Άρη φέρουν επίσημα ονόματα, αλλά ακόμη περισσότερα ανεπίσημα ψευδώνυμα διακρίνονται στον χάρτη του Άρη.

Οι πρώιμες αποστολές του Άρη μερικές φορές ακολουθούσαν μια ιδιότροπη διαδρομή με ψευδώνυμα, χρησιμοποιώντας ακόμη και ονόματα χαρακτήρων κινουμένων σχεδίων. Τα «Yogi Rock», «Casper» και «Scooby-Doo» ήταν μεταξύ των ανεπίσημων ονομάτων που χρησιμοποίησε η ομάδα πίσω από το πρώτο rover της NASA, Sojourner, στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Η φιλοσοφία άλλαξε με τα ρόβερ Spirit και Opportunity, των οποίων οι ομάδες άρχισαν να χρησιμοποιούν πιο σκόπιμα ονόματα. Για παράδειγμα, η ομάδα του Opportunity ονόμασε έναν κρατήρα Endurance για να τιμήσει το πλοίο που μετέφερε την άτυχη αποστολή του εξερευνητή Ernest Shackleton στην Ανταρκτική. Τα ονόματα για τα σημεία όπου προσγειώθηκαν το Curiosity και το Perseverance τιμούν τους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας Ray Bradbury και Octavia E. Butler, αντίστοιχα. Και η ομάδα του Curiosity ονόμασε έναν Αρειανό λόφο από τον συνάδελφό τους Rafael Navarro-González, ο οποίος πέθανε από επιπλοκές του COVID-19.