Μια σημαντική ανακάλυψη σημείωσε το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA, James Webb, καθώς βρήκε το μεγαλύτερο νέφος με νερό που έχει εκτοξευτεί από τον Εγκέλαδο, το φεγγάρι του Κρόνου.

Με βάση τη nasa.gov, αυτό το τεράστιο σύννεφο μπορεί να περιέχει τα χημικά συστατικά της ζωής, που δραπετεύουν κάτω από την παγωμένη επιφάνεια του φεγγαριού.

Πιο αναλυτικά, στις 9 Νοεμβρίου 2022, το τηλεσκόπιο επιθεώρησε για λίγο τον Εγκέλαδο και σε δεδομένα μόλις 4,5 λεπτών, αποκαλύφθηκε το τεράστιο πολύ κρύο νέφος υδρατμών.

«Είναι απέραντο», είπε η Sara Faggi, πλανητική αστρονόμος στο Goddard Space Flight Center της NASA στο Greenbelt του Μέριλαντ, στις 17 Μαΐου σε μια διάσκεψη στο Επιστημονικό Ινστιτούτο του Διαστημικού Τηλεσκοπίου στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ.Ωστόσο, αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, επικαλούμενη μια επιστημονική εργασία που θα δημοσιευτεί σύντομα.

Σημειώνεται, ότι ο Εγκέλαδος ενθουσιάζει τους αστροβιολόγους επειδή είναι ένας από τους λίγους «ωκεάνιους κόσμους» στο Ηλιακό Σύστημα, γεγονός που τον καθιστά ως ένα από τα καλύτερα μέρη για αναζήτηση εξωγήινης ζωής.

Ο αλμυρός ωκεανός που βρίσκεται κάτω από το εξωτερικό κάλυμμα πάγου του Εγκέλαδου είναι ένα πιθανό καταφύγιο για ζωντανούς οργανισμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να διατηρηθούν από χημική ενέργεια σε υδροθερμικές οπές στον πυθμένα του ωκεανού.

Το υγρό που εκτοξεύεται από τον Εγκέλαδο, κυρίως μέσω μεγάλων σταγόνων γνωστές με το όρο «λωρίδες τίγρης» γύρω από τον νότιο πόλο της Σελήνης, είναι ένας άμεσος σύνδεσμος με αυτό το πιθανό εξωγήινο οικοσύστημα.