Ακόμη ένας ελέφαντας, ο τρίτος σε διάστημα ενός μήνα, έχασε τη ζωή του στον ζωολογικό κήπο της Ζυρίχης από ερπητοϊό, όπως ανακοίνωσε η διεύθυνση του πάρκου.

Η Ρουάνι, μια ελεφαντίνα 5 ετών, άφησε την τελευταία της πνοή το πρωί του Σαββάτου καθώς υπέκυψε στον ενδοθηλιοτροπικό ερπητοϊό των ελεφάντων (EEHV). Σχεδόν όλοι οι ελέφαντες είναι φορείς του EEHV σε λανθάνουσα μορφή, χωρίς να εκδηλώνουν συμπτώματα. Τα νεαρά ζώα είναι περισσότερο ευάλωτα, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει αναπτυχθεί αρκετά.

Ο θάνατος της Ρουάνι ακολουθεί εκείνον της 8χρονης Ομίσα στις 11 Ιουλίου και του δύο ετών Ουμές στα τέλη Ιουνίου.

Στη Ρουάνι είχαν χορηγηθεί αντιικά φάρμακα από τους κτηνιάτρους, ενώ δεν είχε εμφανίσει συμπτώματα μέχρι την Παρασκευή, σύμφωνα με τη διεύθυνση του ζωολογικού κήπου της Ζυρίχης.

«Η απώλεια τρίτου ελέφαντα από αυτόν τον τρομακτικό ιό, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, είναι μια τραγική απώλεια για τον ζωολογικό κήπο της Ζυρίχης», δήλωσε ο διευθυντής Σεβερίν Ντρεσέν. «Είναι ιδιαίτερα απογοητευτικό το γεγονός ότι είμαστε ανίσχυροι απέναντι στον ιό παρά την εξαιρετική κτηνιατρική φροντίδα από το πανεπιστημιακό νοσοκομείο ζώων», συμπλήρωσε.

Ο ζωολογικός κήπος της Ζυρίχης είχε χωρίσει τους ελέφαντες σε δύο ομάδες. Η πρώτη αποτελούνταν από τη Ρουάνι, τη μητέρα της Φάρχα και τη γιαγιά της Σέιλα-Χιμάλι. Η δεύτερη αποτελούνταν από τον Ουμές, την Ομίσα, την Τσάντρα και τη μητέρα τους Ίντι. Ο ζωολογικός κήπος φιλοξενεί επίσης έναν αρσενικό ελέφαντα, τον Τάι (ηλικίας 18 ετών).

Σύμφωνα με τους υπευθύνους του ζωολογικού κήπου της Ζυρίχης, ο κίνδυνος από τον ερπητοϊό είναι χαμηλός για τους υπόλοιπους ελέφαντες – η 17χρονη Φάρχα είναι πλέον η νεότερη – αν και όλα τα ζώα θα βρίσκονται υπό παρακολούθηση.