Οι κατσαρίδες είναι ένα έντομο που τρομάζει πολύ κόσμο και από ότι φαίνεται θα συνεχίσει να το κάνει για καιρό, καθώς ο άνθρωπος άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η αναπαραγωγή τους.

Σύμφωνα με τους nytimes.com, οι κατσαρίδες φαίνεται να έχουν μάθει τα χημικά που χρησιμοποιεί ο άνθρωπος -ιδιαίτερα την γλυκόζη- για να τις σκοτώσει, οπότε όσες έχουν επιζήσει αναπαράγονται μεταξύ τους, ενώ μαθαίνουν τα μέρη και τις τροφές που πρέπει να αποφεύγουν.

Κατσαρίδες και κατσαριδοκτόνο

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ερωτική συνεύρεση της κατσαρίδας διαρκεί περίπου 90 λεπτά, λαμβάνει πλέον περίεργη τροπή. Αρχικά, πριν από 30 χρόνια οι επιστήμονες του North Carolina State University ανακάλυψαν ένα χαρακτηριστικό στις γερμανικές κατσαρίδες, όπου φαινόταν να μην έχουν κανένα ενδιαφέρον για τη γλυκόζη, κάτι παράξενο δεδομένου ότι είναι γνωστό πως τα συγκεκριμένα έντομα συνήθως έλκονται από γλυκές τροφές.

Έτσι, βάσει έρευνας που έκανε η εντομολόγος του North Carolina State University, Αγιάκο Γουάντα – Κατσουμάτα και η ομάδα της, το χαρακτηριστικό που μπορεί να βοηθά τη θηλυκή κατσαρίδα να αποφεύγει τα δηλητήρια με γλυκιά γεύση, κάνει λιγότερο πιθανό να ζευγαρώσει με τις συνηθισμένες αρσενικές.

Νεκρές κατσαρίδες

Κι αυτό συμβαίνει διότι το σάλιο της κατσαρίδας μπορεί να διασπά γρήγορα σύνθετα σάκχαρα – όπως εκείνα στο μείγμα που προσφέρει το αρσενικό και να τα μετατρέπει σε απλά – σαν τη γλυκόζη. Ως εκ τούτου, όταν ένα από τα θηλυκά που δεν προτιμά τη γλυκόζη γεύεται το μείγμα του αρσενικού, αυτό έχει πικρή γεύση. Το αποτέλεσμα είναι η θηλυκή να εξαφανίζεται, προτού η αρσενική κατσαρίδα καταφέρει να ολοκληρώσει τη διαδικασία.