Όσο περίεργο και απροσδόκητο κι αν ακούγεται υπάρχει ένα γένος μυρμηγκιών, που όταν βρίσκεται σε κίνδυνο μυρίζει σαν σοκολάτα! Πρόκειται στην ουσία για το γένος Odontomachus, το οποίο όταν στριμωχτεί σε μια παγίδα, απελευθερώνει μια φερομόνη από το κεφάλι του που προειδοποιεί άλλα μυρμήγκια για την κοντινή απειλή. Σε εμάς η φερομόνη μυρίζει σαν σοκολάτα.

«Το έκανα μόνο μία φορά για να δω αν ήταν αλήθεια, αλλά συνήθως προσπαθώ να το αποφύγω», είπε στο Live Science ο Κλιντ Πένικ, επίκουρος καθηγητής οικολογίας, εξέλιξης και οργανικής βιολογίας στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Kennesaw, όταν αναγκάστηκε να παγιδεύσει τα εν λόγω μυρμήγκια προκειμένου να επιβεβαιώσει αυτό το ιδιαίτερο άρωμά τους.

Μυρμήγκι

Ωστόσο, αυτή η επαφή του Πένικ με τον κόσμο των «μυρωδάτων» μυρμηγκιών δεν ήταν η πρώτη του, αναφέρει το mentalflos.com. Το 2015, μαζί με έναν συνάδελφό του, τον Έιντριαν Σμιθ, δημοσίευσαν μια μελέτη στο American Entomologist που βοήθησε να απαντηθεί μια πανάρχαια ερώτηση μεταξύ των εντόμων που μυρίζουν: Πώς μυρίζουν στην πραγματικότητα τα μυρωδικά μυρμήγκια -συνηθισμένο παράσιτο σπιτιών στις ΗΠΑ- γνωστά και ως Tapinoma sessile.

Τα μυρμήγκια και τα διάφορα αρώματά τους

Ξεκίνησαν την έρευνά τους, λοιπόν, συντάσσοντας μια λίστα με τις πιο κοινές απαντήσεις στο διαδίκτυο: σάπια καρύδα, ταγγισμένο βούτυρο και μπλε τυρί. Στη συνέχεια ζήτησαν από 143 συμμετέχοντες στο BugFest της Βόρειας Καρολίνας το 2013 να μυρίσουν από ένα μυρμήγκι και να επιλέξουν ποια από αυτές τις τρεις επιλογές ταιριάζει καλύτερα με τη μυρωδιά του. Μπορούσαν επίσης να γράψουν στη δική τους απάντηση και το «σπρέι καθαρισμού» αποδείχθηκε το πιο δημοφιλές εκεί -αν και ένα νεαρό κορίτσι ανέφερε ότι το νεκρό πλάσμα μύριζε σαν τον γιατρό της!

Μυρμήγκι

Ενώ η σάπια καρύδα αναφέρθηκε πιο συχνά στο διαδίκτυο, το μπλε τυρί βρέθηκε στην κορυφή κατά την έρευνα δια ζώσης. Στη συνέχεια, οι Πένικ και Σμιθ ανέλυσαν τις χημικές ενώσεις που είναι υπεύθυνες για τις μυρωδιές των δύο ουσιών -συν τη φρέσκια καρύδα- και τις συνέκριναν με αυτές των οικιακών μυρμηγκιών. Η σάπια καρύδα, το μπλε τυρί και τα μυρωδάτα σπιτικά μυρμήγκια περιείχαν όλα μεθυλκετόνες. Η φρέσκια καρύδα, ωστόσο, δεν τις περιείχε, οδηγώντας τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι «δεν είναι η “καρύδα” στη σάπια καρύδα που μυρίζει σαν το μυρωδάτο μυρμήγκι του σπιτιού, αλλά η ουσία που προκαλεί τη σαπίλα της καρύδας».

Άλλοι τύποι μυρμηγκιών έχουν, επίσης, μοναδικές μυρωδιές, οι οποίες μπορούν να τα βοηθήσουν να αποτρέψουν τους θηρευτές. Για παράδειγμα, τα κίτρινα μυρμήγκια αναδίδουν ένα άρωμα λεμονιού σιτρονέλλας, ενώ και τα μυρμήγκια του ξύλου εκπέμπουν μυρμηκικό οξύ, που μυρίζει σαν ξύδι.