Οι εικόνες που αντικρίζει κανείς μόλις εισέρχεται στο σπήλαιο Son Doong Cave στην κυριολεξία του κόβουν την ανάσα, καθώς όμοιές τους σίγουρα δεν έχει ξανασυναντήσει πουθενά, όσο πολυταξιδεμένος κι αν είναι, αφού πρόκειται για το μεγαλύτερο, φυσικό σπήλαιο σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το επιβλητικό εσωτερικό του μεγαλύτερου σπηλαίου παγκοσμίως

Το Son Doong Cave βρίσκεται στο Βιετνάμ, στο Εθνικό Πάρκο Phong Nha Ke Bang, παγκόσμιο μνημείο της UNESCO, κοντά στα σύνορα της χώρας με το Λάος, στην επαρχία Quang Binh, και σε απόσταση 500 χλμ. νότια του Ανόι, πρωτεύουσα του Βιετνάμ. Πρόκειται για έναν από τους πιο συναρπαστικούς προορισμούς που μπορεί να συναντήσει κανείς στη Νοτιοανατολική Ασία, η ονομασία του οποίου στα βιετναμέζικα σημαίνει «σπήλαιο του ορεινού ποταμού».

Η ηλικία του χρονολογείται περί τα 2 με 5 εκατομμύρια έτη, το μήκος του υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 5 χλμ., ενώ το ύψος του κυμαίνεται στα 200 μέτρα και το πλάτος στα 150. Υιοθετείται, λοιπόν, η άποψη ότι στο εσωτερικό του χωράει ακόμη και ουρανοξύστης ή ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το CNN Travel.

Η ανακάλυψή του πραγματοποιήθηκε τυχαία το 1991 από έναν αγρότη, ενώ οι Βρετανοί σπηλαιολόγοι το εξερεύνησαν για πρώτη φορά το 2009. Λόγω των τεραστίων διαστάσεών του δημιουργήθηκαν οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη σταλαγμιτών ύψους 70 μέτρων, οι οποίοι σήμερα θεωρούνται ως οι ψηλότεροι παγκοσμίως.

Από τα πιο εντυπωσιακά σημεία του σπηλαίου η ζούγκλα που συναντάται στο εσωτερικό του, στην οποία αποδόθηκε η ονομασία «κήπος της Εδέμ». Την προσοχή ελκύουν, επίσης, οι καταρράκτες, οι διάσπαρτες λίμνες που δημιουργούνται από τα τρεχούμενα νερά και οι ακτίνες του ήλιου που εισχωρούν στο σπήλαιο μέσα από τους σχηματισμούς των βράχων.

Το ταξίδι για να προσεγγίσει κανείς το Hang Son Doong απευθύνεται στους πιο τολμηρούς, καθώς χρειάζονται δύο ημέρες έντονης πεζοπορίας στη ζούγκλα και σε μονοπάτια δίπλα σε ποτάμια για να φτάσει κανείς στην επιβλητική είσοδο του σπηλαίου. Οι εικόνες, ωστόσο, που αντικρίζει κανείς μόλις εισέλθει σε αυτό σίγουρα αντισταθμίζουν την όποια ταλαιπωρία.