Οι ελέφαντες φημίζονται για την εντυπωσιακή τους μνήμη. Αυτό που ίσως να μη γνωρίζατε είναι ότι οι ελέφαντες είναι και εξαιρετικοί… μετεωρολόγοι!

Ερευνητές αναφέρουν, ότι τα μεγαλόσωμα αυτά ζώα μπορούν να «μυριστούν» μια καταιγίδα που πλησιάζει από… απόσταση 241 χιλιομέτρων μακριά!

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι οι ικανότητες πρόβλεψης των ελεφάντων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καλύτερη προστασία των ζώων αυτών από τους λαθροθήρες.

Οι ελέφαντες έχουν πολύ καλή ακοή και μπορούν να ανιχνεύσουν πολύ χαμηλές συχνότητες. Επομένως, αν αναλογιστεί κανείς και το μέγεθος των αυτιών τους, δεν θα έπρεπε να προκαλεί έκπληξη αυτή τους η ικανότητα, αναφέρει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα Popular Science.

Οι επιστήμονες πιστεύουν, ότι τα πλάσματα αυτά μπορούν να ακούσουν τα χαμηλά βουητά των κεραυνών και τον ήχο των βροχοπτώσεων από πολλά χιλιόμετρα μακριά, για να προβλέψουν πότε θα πλησιάσει στην περιοχή τους η κακοκαιρία.

Κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα, μετά από τη μελέτη ομάδων ελεφάντων, οι οποίοι ξαφνικά μετανάστευαν στη Ναμίμπια. Η συμπεριφορά τους δεν είχε εξηγηθεί ποτέ πριν, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Plos One.

«Οι επιστήμονες είχαν παρατηρήσει ότι αλλάζουν περιοχές και με σχετικά γρήγορες ταχύτητες» ανέφερε ο καθηγητής γεωλογίας στο πανεπιστήμιο A&M του Τέξας, Oliver Frauenfeld.

Ο ίδιος και η ερευνητική του ομάδα, παρακολούθησαν επί επτά χρόνια τις μετακινήσεις εννέα ελεφάντων από διαφορετικά κοπάδια, στους οποίους τοποθέτησαν GPS.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι οι ελέφαντες άλλαζαν συνεχώς περιοχές κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών στη Ναμίμπια, από τον Ιανουάριο μέχρι το Μάρτιο. Οι ελέφαντες, όπως αναφέρουν, μπορούσαν να «διαισθανθούν» αυτό που συνέβαινε πολλά χιλιόμετρα μακριά, προέβλεπαν τις καταιγίδες και κινούνταν ανάλογα.

«Χρειάζονται τη βροχή. Μετά από μια παρατεταμένη περίοδο ξηρασίας, μόλις οι ελέφαντες “ακούσουν” τη βροχή, αρχίζουν να μετακινούνται προς αυτή, κάτι που τους επιτρέπει να φτάνουν στο νερό πιο γρήγορα» εξήγησε ο καθηγητής.

Ο ίδιος πιστεύει, ότι η γνώση του τρόπου με τον οποίο μετακινούνται οι ελέφαντες, θα βοηθήσει τους ειδικούς να προβλέψουν τις κινήσεις τους και να τους προστατέψουν από τους λαθροθήρες.