«Πόλεμο» στα ρυπογόνα ταξί ανοίγουν 40 μεγαλουπόλεις, μεταξύ των οποίων και η Αθήνα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας κίνησης πόλεων C40, που λειτουργεί ως «όμιλος» πόλεων με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, αναλαμβάνοντας τα ηνία της C40, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, δεσμεύτηκε να προωθήσει τη χρήση ηλεκτροκίνητων ταξί σημειώνοντας ότι μόνο στις μισές από τις 40 αυτές πόλεις υπάρχουν 20 εκατ. αυτοκίνητα, εκ των οποίων το 1 εκατ. είναι ταξί.

Ήδη από το 2007 ο δήμαρχος της μεγαλούπολης είχε θέσει σε εφαρμογή πρόγραμμα αντικατάστασης των ταξί από μοντέλα χαμηλών εκπομπών, κυρίως υβριδικής τεχνολογίας.

Ακόμη νωρίτερα, το 2005, το Σαν Φρανσίσκο έγινε μια από τις πρώτες πόλεις που εισήγαγε υβριδικά ταξί (15 Ford Escape). Σημειώνεται ότι σύμφωνα με στοιχεία του Μαρτίου το 50% του στόλου των ταξί που κυκλοφορούσαν στο Σαν Φρανσίσκο ήταν υβριδικά.

Τον τελευταίο καιρό δύο πρωτότυπα ηλεκτροκίνητων ταξί, τα οποία βασίζονται σε οχήματα της Volkswagen και της Mercedes-Benz, εξυπηρετούν τους Λονδρέζους.

Ανάλογες προσπάθειες γίνονται και στο Τόκιο, μια πόλη με περίπου 60.000 ταξί, περισσότερα απ’ όσα κυκλοφορούν σε Παρίσι, Λονδίνο και Νέα Υόρκη μαζί.

Πηγή: energypress.gr