Σε μια παραλία της Κορνουάλης, από το 1997 μπορεί κανείς να βρει χιλιάδες παιχνίδια Lego, που ξεβράζονται από τη θάλασσα. Από πού προέρχονται όμως αυτά τα Lego και τι δουλειά έχουν στην παραλία;

Στις 13 Φεβρουαρίου του 1997 ένα εμπορικό πλοίο που κουβαλούσε κοντέινερ με Lego χτυπήθηκε από ένα τεράστιο κύμα. Ο καπετάνιος του πλοίου είχε περιγράψει τότε το κύμα ως «ένα φαινόμενο που συμβαίνει κάθε 100 χρόνια».

62 κοντέινερ με 4.800.000 κομματάκια από παιχνίδια Lego παρασύρθηκαν από το νερό και βυθίστηκαν!

Σε ένα περίεργο παιχνίδι της τύχης, τα παιχνίδια Lego που έπεσαν στη θάλασσα είχαν κυρίως ναυτικά θέματα όπως χταπόδια και ζώα της θάλασσας, φύκια, εξοπλισμό κατάδυσης, πειρατές κ.ά.

17 χρόνια μετά, τα κύματα και τα ρεύματα των θαλασσών εξακολουθούν να ξεβράζουν στην ακτή παιχνίδια Lego.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα κομμάτια πρέπει να έχουν ταξιδέψει έως και 62.000 μίλια μακρυά από το σημείο της βύθισης τους.

Παρά το «χαριτωμένο» της υπόθεσης, τα κομμάτια αυτά, που αποτελούνται από πλαστικό αποτελούν τεράστιο περιβαλλοντικό κίνδυνο για τα ψάρια και τα πουλιά των θαλασσών.

Περίπου 120 εκατ. κοντέινερς «ταξίδεψαν» από τους θαλάσσιους δρόμους το 2013. Επίσης, σύμφωνα με στοιχεία του World Shipping Council, 2.683 κοντέινερς χάθηκαν από το 2011 μέχρι το 2013 στους ωκεανούς.