Γκουτέρες: Ο άνθρακας δεν έχει θέση στα σχέδια ανάκαμψης μετά τον κορονοϊό

Κάλεσμα στις χώρες να επιλέξουν τον δρόμο της καθαρής ενέργειας από τον γ.γ. του ΗΕ


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
19:54
09/07/2020
Γκουτέρες: Ο άνθρακας δεν έχει θέση στα σχέδια ανάκαμψης μετά τον κορονοϊό
4
loading

«Ο άνθρακας δεν έχει θέση στα σχέδια ανάκαμψης μετά την Covid-19» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος κάλεσε σήμερα «όλους τους ηγέτες να επιλέξουν τον δρόμο της καθαρής ενέργειας» στα σχέδιά τους για οικονομική ανάκαμψη μετά τον κορονοϊό.

«Ας δεσμευτούμε ήδη από σήμερα ότι δεν θα καταφύγουμε ποτέ ξανά εκ νέου στον άνθρακα, ότι θα τερματίσουμε οποιαδήποτε εξωτερική χρηματοδότηση του άνθρακα στις αναπτυσσόμενες χώρες», σημείωσε ο Γκουτέρες σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τους υπουργούς πολλών χωρών που συναντώνται μέσω τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Κατά την σύνοδο αυτή «για την μετάβαση σε μια καθαρή ενέργεια» που διεξάγεται μέσω ίντερνετ, ο ίδιος επέμεινε: «Ο άνθρακας δεν έχει θέση στα σχέδια οικονομικής ανάκαμψης μετά την Covid-19!».

«Σήμερα θα ήθελα να καλέσω όλους τους ηγέτες να επιλέξουν τον δρόμο της καθαρής ενέργειας, για τρεις λόγους ζωτικής σημασίας: την υγεία, την επιστήμη, την οικονομία», επιχειρηματολόγησε.

«Οι ενισχύσεις που έχουν στόχο τη διάσωση τομέων όπως η βιομηχανία, η αεροπορία και αυτός των μεταφορών θα πρέπει να εξαρτώνται από την ευθυγράμμιση των κλάδων αυτών με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού (για το Κλίμα)», η οποία έχει στόχο τη δραστική μείωση των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ώστε να διατηρηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας «πολύ κάτω των 2 βαθμών Κελσίου» σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκουτέρες σημείωσε: «Οφείλουμε να πάψουμε να σπαταλάμε πόρους στις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα και να καθορίσουμε ένα πλαίσιο για τον άνθρακα. Οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη τον κίνδυνο για το κλίμα στις αποφάσεις μας», κυρίως τις οικονομικές.

Ο άνθρακας, το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο τροφοδοτούν περίπου το 80% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Σημειώνοντας ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προσφέρουν τριπλάσιο αριθμό θέσεων εργασίας από αυτές τις βιομηχανίες των ορυκτών καυσίμων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ επικαλέστηκε τα θετικά παραδείγματα των σχεδίων της ΕΕ, της Νότιας Κορέας, αλλά και την επιλογή της Νιγηρίας να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση του πλαισίου της για τις επιδοτήσεις στα ορυκτά καύσιμα.

«Ωστόσο, πολλοί δεν έχουν πάρει ακόμη το μήνυμα», υπογράμμισε ο Γκουτέρες, επικαλούμενος έκθεση για τα σχέδια ανάκαμψης που προβλέπονταν στους κόλπους της G20, η οποία «δείχνει ότι τα διπλάσια χρήματα -χρήματα των φορολογούμενων- δαπανήθηκαν για τα ορυκτά καύσιμα, παρά για καθαρή ενέργεια».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar ΝΤΠ

  Και αυτο θα διασφαλισθει με εναν δυσβασταχτο \"φορο ρυπων ανθρακα\" επιβαλλομενο σε καθε ατακτη χωρα!
  Τοσο απλα!

  1. avatar Giorgis

   Και γιατί να μην πληρώνουν δυσβάσταχτο φόρο όσοι ρυπαίνουν? Ποιος πρέπει να πληρώσει δηλαδή για τις συνέπειες της ρύπανσης? Οι υπόλοιποι? Μακάρι να πλήρωναν και για τις συνέπειες της πυρηνικής ρύπανσης αυτοί που την προκαλούν. Αυτός ο σοσιαλισμός του κόστους των συνεπειών πρέπει κάποτε να σταματήσει.

   1. avatar PPC

    Ο φόρος που πληρώνει η ΔΕΗ για τους ρύπους, μάντεψε σε ποιόν θα μετακυλίσει... Σε εσένα! Και μιας και μιλάμε για ρύπανση, οι ΗΠΑ και η Κίνα που είναι απο τους μεγαλύτερους ρυπαντές πληρώνουν φόρους για τους ρύπους; Ή μόνο εμείς τα κορόιδα πληρώνουμε;

    1. avatar Giorgis

     Μα σε μένα δεν έρχεται ο λογαριασμός που είναι πολλαπλάσιος μάλιστα, για το κόστος της υγείας και της αποκατάστασης του περιβάλλοντος? Οι εισφορές και οι φόροι μου εκεί πάνε σε μεγάλο ποσοστό. Γιατί λοιπόν να πληρώνω μια ζωή? Και από τη στιγμή που έχω την επιλογή να παίρνω ρεύμα από ΑΠΕ αποκλειστικά γιατί να πληρώνω τους ρύπους της ΔΕΗ?
     Μόνο η Κίνα και η Αμερική νομίζεις ότι δεν πληρώνουν? Η Σοβ. Ένωση πλήρωσε για το Τσέρνομπιλ? Η Ιαπωνία για τη Φουκουσίμα? Μέχρι πρόσφατα καμία χώρα δεν πλήρωνε τίποτα γι αυτό σφυρούσαν αδιάφορα. Γι αυτό πρέπει να σταματήσει η ρύπανση. Γιατί όλα αυτά εμείς τα πληρώνουμε. Αυτό λέω και πιο πάνω. Ο σοσιαλισμός του κόστους των συνεπειών πρέπει να σταματήσει.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει