Οι ΑΠΕ αποτελούν το όπλο του ανθρώπου για να περάσει σε παραγωγή ενέργειας με φιλικές μεθόδους για το περιβάλλον και ταυτόχρονα να αποκομίσει οικονομικά οφέλη και να προωθήσει την ανάπτυξη.

Ωστόσο η μετάβαση προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν γίνεται χωρίς εμπόδια και χωρίς φωνές που να εκφράζουν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα αλλά και την ασφάλειά τους, παρά τη διαπιστωμένη ανάγκη για ένα μοντέλο παραγωγής που να στηρίζεται στη φύση.

Ειδικότερα στην περίπτωση των αιολικών πάρκων, που δημιουργούνται σε όλον τον πλανήτη, έχουν διατυπωθεί ενστάσεις που αφορούν στις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Μύθος 19: «Οι ανεμογεννήτριες είναι επικίνδυνες και προκαλούν ατυχήματα»

Διάφορες θεωρίες για τις ανεμογεννήτριες έχουν αναπτυχθεί κατά καιρούς, αναφορικά με την ασφάλειά τους. Μεταξύ αυτών και η αιτίαση ορισμένων ότι «οι ανεμογεννήτριες είναι επικίνδυνες και προκαλούν ατυχήματα».

Η ΕΛΕΤΑΕΝ (Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας) επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στους μύθους για τα αιολικά πάρκα, μέσω μιας μελέτης που δημοσίευσε.

Ειδικότερα η ένωση αναφέρει ότι παρά τους φόβους, στην πραγματικότητα δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις τραυματισμού πολιτών στην αιολική βιομηχανία.

«Πάνω από 350.000 ανεμογεννήτριες λειτουργούν σε όλο τον κόσμο. Οι προδιαγραφές, η νομοθεσία και τα πρότυπα ασφάλειας των ανεμογεννητριών στην Ευρώπη και την Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά» αναφέρει το έντυπο της ΕΛΕΤΑΕΝ.

«Δεν έχουν καταγραφεί τραυματισμοί πολιτών»

Από όλες τις βιομηχανίες παγκοσμίως, η αιολική βιομηχανία έχει ίσως τα περισσότερα διακριτά σημεία που πρέπει να ελέγχονται και να συντηρούνται. Ωστόσο, δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις τραυματισμού πολιτών, αναφέρει η ένωση.

«Αυτό οφείλεται:

  • Στον εξαιρετικά μικρό έως ελάχιστο αριθμό καταστροφής ανεμογεννητριών.
  • Στο γεγονός ότι για να συμβεί ένα ατύχημα, πρέπει να συντρέξουν σωρευτικά απίθανες συνθήκες, που περιλαμβάνουν εξαιρετικά ακραία καιρικά φαινόμενα. Όμως οι πολίτες δεν κυκλοφορούν κοντά σε ανεμογεννήτριες υπό τέτοιες συνθήκες».

«Φυσικά», συνεχίζει το έντυπο της ΕΛΕΤΑΕΝ, «τα όποια ατυχήματα έχουν συμβεί παγκοσμίως έχουν οικονομικές συνέπειες λόγω καταστροφής εξοπλισμού και απώλειας παραγωγής ενέργειας. Αυτές οι οικονομικές συνέπειες είναι ασφαλισμένες. Το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες παγκοσμίως ασφαλίζουν ανεμογεννήτριες αποτελεί απόδειξη ότι οι ανεμογεννήτριες λειτουργούν χωρίς ανυπέρβλητα προβλήματα».

«Αντιθέτως, οι συνέπειες από ένα ατύχημα σε μια πλατφόρμα εξόρυξης πετρελαίου ή σε ένα πυρηνικό εργοστάσιο λόγω εξαιρετικά ακραίων συνθηκών που οδηγούν σε υπέρβαση των προδιαγραφών ασφαλείας τους μπορεί να αποβούν τραγικές» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης

Μύθος 1ος: Δεν συγκρίνεται η απόδοση των ανεμογεννητριών με την απόδοση των θερμοηλεκτρικών σταθμών

Μύθος 2ος: Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ακριβό ηλεκτρισμό

Μύθος 3ος: Οι ανεμογεννήτριες αυξάνουν το συνολικό κόστος για τον καταναλωτή

Μύθος 4ος: Οι ανεμογεννήτριες παράγουν ασταθή ηλεκτρισμό, δεν είναι αξιόπιστες και αυτό αυξάνει το κόστος

Μύθος 5ος: Η αιολική ενέργεια επιδοτείται υπερβολικά

Μύθος 6ος: «Το ΕΤΜΕΑΡ δεν είναι επιδότηση των αιολικών πάρκων που πληρώνουν οι καταναλωτές»

Μύθος 7ος: Τα αιολικά πάρκα έχουν υπερβολικά προνόμια που επιβαρύνουν τους καταναλωτές

Μύθος 8ος: «Τα ορυκτά καύσιμα είναι πιο φθηνά από την αιολική ενέργεια και δεν επιδοτούνται»

Μύθος 9ος: «Τα αιολικά πάρκα δεν προσφέρουν τίποτα στις τοπικές κοινωνίες»

Μύθος 10ος: «Η αιολική ενέργεια δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας»

Μύθος 11ος: «Τα αιολικά πάρκα είναι εισαγόμενα και δεν δημιουργούν εγχώρια προστιθέμενη αξία»

Μύθος 12ος: «Τα αιολικά πάρκα μειώνουν την αξία των ακινήτων»

Μύθος 13ος: «Τα αιολικά πάρκα βλάπτουν τον τουρισμό»

Μύθος 14ος: «Δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή»

Μύθος 15ος: «Η αιολική ενέργεια δεν συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»

Μύθος 16ος: «Οι ανεμογεννήτριες εκπέμπουν περισσότερους ρύπους από όσους αποτρέπουν»

Μύθος 17ος: «Οι ανεμογεννήτριες επηρεάζουν το μικροκλίμα και το παγκόσμιο κλίμα»

Μύθος 18ος: «Οι ανεμογεννήτριες έχουν επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και των άλλων θηλαστικών»

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.