Η καθαρή ενέργεια είναι το μέλλον του πλανήτη

Το ρεκόρ που πέτυχαν οι ΗΠΑ, το εντυπωσιακό έργο της Δανίας, ο στόχος της Ελλάδας και 10 λόγοι που οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι το αύριο


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
12:02
28/06/2020
Η καθαρή ενέργεια είναι το μέλλον του πλανήτη
14
loading

Περισσότερα από 2,5 GW εγκατεστημένης ισχύος πρόσθεσαν στο αιολικό τους δυναμικό οι ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας ρεκόρ σε σχέση την ίδια περίοδο προηγούμενων ετών.

Ειδικότερα, όπως διαβάζουμε στο energypress.gr, οι προσθήκες έφτασαν τα 2,617 MW, αναβαθμίζοντας το συνολικό δυναμικό της χώρας στα 107,801 MW συνολικής εγκατεστημένης αιολικής ισχύος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το S&P Global Market Intelligence. Το εν λόγω νούμερο σημαίνει αύξηση 75% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014, όταν η συνολική αιολική ισχύς της χώρας υπολογιζόταν σε 61,519 MW.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι ο συνολικός όγκος των έργων στις διάφορες φάσεις ανάπυξης υπολογίζονται σε 78,376 MW. Ειδικότερα, περιλαμβάνονται έργα σε πρώιμο στάδιο, ώριμα έργα ή έργα σε φάση κατασκευής, ενώ όλα προγραμματίζεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2024.

Από αυτά, τα 13,383 MW βρίσκονται υπό κατασκευή, με την πολιτεία της Οκλαχόμα να πρωτοπορεί, έχοντας το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο έργων (2,391MW) σε φάση κατασκευαστικής ανάπτυξης σε σχέση με τις υπόλοιπες πολιτείες των ΗΠΑ. Ακολουθεί το Τέξας με 2,318 MW έργα υπό κατασκευή.

Αυτό είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα πως ολόκληρος ο πλανήτης στρέφεται στην καθαρή ενέργεια και στα αιολικά πάρκα.

Το εντυπωσιακό έργο της Δανίας

Ένα φιλόδοξο και συνάμα εντυπωσιακό έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ετοιμάζει η Δανία. Με στόχο τον τριπλασιασμό της εγκατεστημένης ισχύος σε υπεράκτια αιολική ενέργεια στοχεύει, η χώρα της Βόρειας Ευρώπης θα δημιουργήσει δύο ενεργειακά νησιά με πάρκα ανεμογεννητριών σε Βαλτική και Βόρεια Θάλασσα.

Το έργο, που περιλαμβάνει την αξιοποίηση του νησιού Μπόρνχολμ αλλά και την κατασκευή ενός τεχνητού νησιού, θα κοστίσει έως και 37 δισεκατομμύρια ευρώ και εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο της χώρας να μειώσει τις εκπομπές αέριων ρύπων κατά 70% μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ο στόχος της Ελλάδας

Η μάχη για την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης απαιτεί… πράσινα όπλα. Και καθώς οι βασικές πηγές εκπομπών αερίων που ευθύνονται για το φαινόμενο του θερμοκηπίου προέρχονται από τον ενεργειακό τομέα, παγκόσμιοι οργανισμοί, όπως ο ΟΗΕ, κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και τοπικές κοινωνίες στρέφονται προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Η Ελλάδα έχει θέσει ως στόχο, έως το 2030, το 61% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει να προέρχεται από καθαρή ενέργεια.

10 λόγοι για επένδυση στην αιολική ενέργεια

Τους λόγους για τους οποίους η αιολική ενέργεια μαζί με τις υπόλοιπες ανανεώσιμες πηγές αποτελούν τη μοναδική εγγύηση για ένα αειφόρο μέλλον του πλανήτη παραθέτει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας.

Όπως επισημαίνεται, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας:

1. Είναι άφθονες και ανεξάντλητες, δεν θα τελειώσουν ποτέ.

2. Είναι διάσπαρτες στον πλανήτη, συμβάλλουν στην ενεργειακή ανεξαρτησία, τη γεωπολιτική ισορροπία και την ειρήνη.

3. Δεν τις έχουν λίγα «τυχερά» κράτη, αλλά όλοι.

4. Δεν χρειάζονται στρατιωτικές εκστρατείες για να τις εξασφαλίσεις.

5. Δεν ρυπαίνουν αλλά αντίθετα υποκαθιστούν ορυκτά καύσιμα που ρυπαίνουν κατά την εξόρυξη ή άντληση, μεταφορά, αποθήκευση και καύση τους.

6. Δεν εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου, αλλά αντίθετα υποκαθιστούν πηγές που εκπέμπουν αέρια του θερμοκηπίου.

7. Δεν προκαλούν βλάβες στην υγεία.

8. Είναι συμβατές με άλλους αναπτυξιακούς στόχους όπως είναι ο τουρισμός και η αξία γης.

9. Δημιουργούν απασχόληση και περιφερειακή ανάπτυξη.

10. Συμβάλλουν στη διάχυση της ανάπτυξης και την κοινωνική συνοχή.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

14
σχόλια
 1. avatar Λέω εγώ…

  Επειδή το μυαλό μερικών έχει \'\'κόφτη\'\', για να μην πάθει και καμία υπερθέρμανση από τις πολλές στροφές, καταρχάς η Πτολεμαΐδα δεν είναι και μακριά από το Βέρμιο, δίπλα είναι. Οι Α.Η.Σ. στην περιοχή κάθε χρόνο μειώνουν την παραγωγή τους, καλώς, δεν είναι λίγα και τα περιβαντολλογικά πρόστιμα που τρώμε κάθε χρόνο. Επειδή έχω συνεργαστεί και με τα Κ.Α.Π.Ε στο Πικέρμι, αιολική ενέργεια δεν εγκαταθιστά κάποιος όπου βρεί. Χρειάζεται περίπου 10 έτη μελέτη. Δε θέλουμε ριπές ανέμων, αλλά συνεχόμενη ροή αέρα. Με αυτά που λέω, πιστεύει κάποιος πως είμαι αρνητικός στις Α.Π.Ε.? Τέλος, μη ξεχνάμε, πως Α.Π.Ε. δεν είναι μόνο τα αιολικά πάρκα, είναι και τα ηλιακά, η γεωθερμία, η κινητική δύναμη των κυμάτων, η παλίρροια κ.α. Η κάθε ενεργειακή μελέτη και χωροταξική, θα πρέπει να γίνεται από τους ειδικούς και όχι από
  κάποιους τυχάρπαστους που βλέπουν μόνο πως θα οικονομήσουν

  1. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

   σωστός φαίνεσαι αν και πρέπει να επιταχυνθούν οι μελέτες. Η ΚΑΘΑΡΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.......δυστυχώς όχι για τους αριστεροφασιστοψευτοοικολογους ακαμάτηδες επιδοτησοτρωκτικά.....

 2. avatar Αααααα

  Λες εσύ ότι φτιάχνουν νησιά ....δεν διάβασες το νούμερο 37δις το δέκα τα εκατό που χρωστάει η Ελλάδα λέμε τώρα ...η Δανία δεν έχει βουνά...λέμε τώρα...δεν έχει στρατό να τρώει δις κάθε χρόνο...δεν έχει γείτονες εχθρούς λέμε τώρα...η ακρίδα του Βερμίου έχει αξία ...η υγεία της Πτολεμαΐδας και της Μεγαλόπολης καμμία ας πεθαίνουν από καρκίνο...μακριά από το σπίτι μας όμως...

 3. avatar Giorgis

  Στο άρθρο γράφει \"10 λόγοι για επένδυση στην αιολική ενέργεια\" και δεν αναφέρει ούτε έναν λόγο γιατί να επενδύσει κανείς στην αιολική ενέργεια και όχι σε κάποια άλλη ΑΠΕ. Υπάρχει κάποια λογική εξήγηση γι αυτό?

 4. avatar Λέω εγώ…

  Μόνο που στο εξωτερικό φτιάχνουν τεχνητά νησιά, έχουν τις ανεμογεννήτριες σε ακατοίκητες και δυσπρόσιτες παραθαλάσσιες ακτές, ενώ στην Ελλάδα τις βάζουν στα παρθένα βουνά του Βερμίου και της Δυτικής ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, στα ορεινά της Καλαμπάκας, στην περιοχή του Ασπροποτάμου που θέλουν να τις εγκαταστήσουν, χαλώντας έτσι την άγρια φυσική ομορφιά του τοπίου. Στις Άλπεις δεν είδα να έχουν ανεμογεννήτριες. Λέω εγώ...

  1. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

   στα ....20 χρόνια πο έκανε να παραδοθεί στην κυκλοφορία ο παραλιακός δρόμος Γαλατά-Επιδαύρου 10 χλμ .....ξεφύτρωσαν τρία τέσσερα ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΑΡΙΑ για να μή ....ΧΑΛΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ....ΚΑΛΛΟΣ ΤΟΥ...ΠΛΟΙΟΒΡΑΧΟΥ ...Τωρα θα μου πείς...αυτοί δεν ήταν και....συγγενείς σας....

  2. avatar +–+,,

   Τα αντιαισθητικά εκκλησάκια-μοναστήρια στίς κορυφές των βουνών δεν καταστρέφουν το τοπίο;

   1. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

    οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας ....δένουν πολύ ....αρμονικά με το .....παρθένο περιβάλλον.

 5. avatar pan

  Πάντα υπάρχει κάποιος αριστερός άπλυτος που να μην θέλει να γουστάρει εργοστάσια, μπουρουχες και απλησια όμως..

  1. avatar Επαναλαμβάνω

   Εσύ,σαν δεξιός,είσαι υπεράνω υποψίας(;).

 6. avatar spyrospeiratis

  ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΕΧΕΙ ΜΠΕΙ ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ Α.Π.Ε ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΛΛΑ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΔΗΘΕΝ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΑΠΤΥΧΘΕΙ Η ΧΩΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΤΑ ΕΠ ΑΜΟΙΒΗ ΒΕΒΑΙΑ . Ο ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΑΠΟ ΖΗΤΙΑΝΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ 38 ΑΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΤΑ ΝΟΙΚΙΑΖΕΙ ΣΕ Μ.Κ.Ο . ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΑΕΙ ΚΑΙ Ο ΤΣΑΛΚΑΛΩΤΟΣ ΒΡΕΘΗΚΕ ΜΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗΝ BLACK ROCK ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ.

 7. avatar Νησιώτης

  Οι ανεμογεννήτριες είναι απαράδεκτες,προκαλούν ζαλάδα στα κουνούπια.

  1. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

   κι\'αν τις βάλεις στη θάλασσα ενοχλούν τις σαρδέλλες και τις μαρίδες......αν παρ\'΄όλα αυτά επιμείνεις......κλάμμα οι άπατες αριστερδεξιοοικολογικές τσέπες......

 8. avatar Η επιλογή πλέον

  Δεν είναι λιγνίτης ή άνεμος και ήλιος αλλά άνεμος και ήλιος ή σκοτάδι ! Ας το καταλάβουν αυτό όσοι αντιδρούν στις ανανεώσιμες πηγές πράσινης καθαρής ενέργειας με διαφορά προσχήματα και αν δεν το καταλαβαίνουν ακόμα κοφτε τους το ρεύμα κανά μήνα και βλέπουμε.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει