«Το μίσος κατά της αιολικής ενέργειας»

Πώς θα πετύχουμε την κλιματική αλλαγή, όταν σέρνουμε τη χώρα στην υπανάπτυξη των μόνων καθαρών πηγών, αναρωτιέται ο συγγραφέας-ομότιμος καθηγητής στο ΕΜΠ, κ. Θ. Π. Τάσιος


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11:27
09/06/2020
«Το μίσος κατά της αιολικής ενέργειας»
22
loading

«Το μίσος κατά της αιολικής ενέργειας». Αυτός είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος του άρθρου που έγραψε ο κ. Θ. Π. Τάσιος για λογαριασμό της εφημερίδας «Καθημερινή».

Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενό του:

Oταν, πριν από 2.000 χρόνια περίπου, ο Ηρων ο Αλεξανδρεύς αντικατέστησε τη μυϊκή ενέργεια του δούλου που λειτουργούσε την εμβολοφόρο αντλία του Κτησιβίου, με μια κινητήρια ανεμοφτερωτή, δεν μπορούσε να φαντασθεί τις προχωρημένες «αισθητικές» αντιλήψεις των μελλοντικών Ελλήνων ενάντια σ’ αυτό το πανέμορφο κινητό γλυπτό - χάρμα ιδέσθαι.

Διότι, πράγματι, κάμποσοι συμπολίτες μας, ενώ θαυμάζουν την κοντόχοντρη σιλουέτα ενός ανεμομύλου, απεχθάνονται (λέει) τον υψηλόφρονα συμβολισμό μιας ανεμογεννήτριας - κι άντε να βρεις εσύ ερμηνείαν αυτής της απίστευτης «ευαισθησίας» που μας έλαχε. Αλλά δεν πρόκειται περί αυτού: Στον βαθμό όπου αυτή η απαρέσκεια είναι ειλικρινής (και αποκλείεται να οφείλεται σε ενδεχόμενα πολιτικού αμοραλισμού, που θα θέσω στην κρίση σας σε λίγο), μπορεί απλώς να ερμηνευθεί όπως ερμηνεύεται και η πλειοψηφική προτίμηση προς ορισμένες κατηγορίες μουσικής. Κι άλλωστε, τα μείζονα πολιτικά-οικονομικά προβλήματα της χώρας (και του πλανήτη) δεν είναι δυνατόν να λύνονται με αποκλειστικώς... «αισθητικά» κριτήρια - ακόμα κι αν υποθέσομε ότι υπήρχε τέτοιο πρόβλημα, κι αν δεν είχε αυξηθεί κατά 30% η τουριστική επισκεψιμότητα των πάρκων αιολικής ενεργείας της Μ. Βρετανίας...

Το ουσιώδες όμως θέμα είναι να σταματήσομε να εκμεταλλευόμαστε την υγεία εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων των λιγνιτοφόρων περιοχών (που πνίγονται απ’ τους ρύπους του άνθρακος), κι εκατομμυρίων κατοίκων πόλεων που αδυνατούν να απολαύσουν καθαρή και φθηνή ενέργεια ηλεκτρικών αυτοκινήτων, λόγω της δουλείας μας στο πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο.

Το θέμα επίσης είναι ν’ απαλλαγούμε από την εξωφρενική ενεργειακή εξάρτηση της χώρας από το εξωτερικό: 70% της ενέργειάς μας έρχεται απέξω - κατά 50% υψηλότερο από τον μέσον ευρωπαϊκό όρο. Το σκάνδαλο τούτο συνιστά κίνδυνον εθνικόν, συγκρίσιμο με τα χειρότερα σενάρια του εξ ανατολών κινδύνου.

Το θέμα, τέλος, είναι να κάνομε πράξη τη βούληση του ελληνικού λαού να πολεμήσει την επερχόμενη τραγωδία της Κλιματικής Αλλαγής. Πώς θα το πετύχομε, όταν σέρνομε τη χώρα στην υπανάπτυξη των μόνων καθαρών πηγών, που είναι οι ανανεώσιμες, και στον μελλοντικό κίνδυνο να μη σεβασθούμε και τις δεσμεύσεις μας προς την Ε.Ε. - πάλι;

Και κυρίως, εύχομαι να μην ξανακουσθεί το αφελές επιχείρημα «ας πάνε να τις βάλουνε τις ανεμογεννήτριες “αλλού” ή, βρε παιδί μου, στη μέση της θάλασσας». Οποιος αγνοεί στοιχειώδη τεχνικο-οικονομικά δεδομένα, θα έπρεπε να αισθάνεται δισταγμόν να πετάει κουβέντες: α) Υπάρχουν λεπτομερείς χάρτες και αυστηρές προϋποθέσεις αποδοτικότητας για την επιλογή των θέσεων των αιολικών πάρκων. Δεν μπορούν να εγκατασταθούν όπου να ’ναι. β) Στοιχειώδης προϋπόθεση βιομηχανικής εκμετάλλευσης είναι η οικονομική αποδοτικότητα: Αν το κόστος εγκατάστασης, λειτουργίας και μεταφοράς είναι δυσανάλογα υψηλό, κανείς δεν δικαιούται να το φορτώσει στις πλάτες του λαού μας. γ) Υστερα από δεκάδες χρόνια διαλόγων, αντιδικιών και αναζήτησης ισόρροπων κριτηρίων, διαθέτομε επιτέλους μιαν από τις αυστηρότερες νομοθεσίες περί το όλον θέμα.

Με αυτά τα δεδομένα, παρά ταύτα, είμαι έτοιμος να δεχθώ τα εξής ελαφρυντικά για τους εχθρούς της αιολικής ενεργείας στην Ελλάδα: 1) Εμένα δεν μ’ αρέσει να βλέπω ανεμογεννήτρια. (Ωστόσο σε θερμοπαρακαλούμε να κάνεις μια μικρή παραχώρηση για το καλό των άλλων - αφού μάλιστα έχετε «ανεχθεί» όλη την ασχήμια των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων). 2) Εγώ ήθελα άλλες αξιοποιήσεις αυτών των περιοχών. (Ωστόσο, πέρασε πια η εποχή των αυθαιρέτων. Κι αν πράγματι παραβλάπτεται το προσωπικό μου επιτήδευμα, προβλέπονται αποζημιώσεις και αποκαταστάσεις από το 2010). 3) Εμείς θέλομε σε αυτά τα κορφοβούνια να πηγαίνουνε τουρίστες: Ε, λοιπόν, ρωτήστε να ιδείτε ότι όντως πηγαίνουν. 4) Ξέρετε, η μακρινή θέα αυτών των φτερωτών, παραβλάπτει την ιστορικότητα των αρχαιολογικών χώρων. (Εδώ αρκεί η πληροφορία ότι οι Ελληνες αρχαιολόγοι μεριμνούν). 5) Και με το ορνιθολογικό ζήτημα τι θα γίνει; Οι μετρήσεις όμως άλλα έχουν αποδείξει, εν συγκρίσει και με τους ψυκτικούς πύργους και τις καπνοδόχους και τα καλώδια υψηλής τάσεως της ΔΕΗ - αλλά και με την κυκλοφορία των αυτοκινήτων στους αυτοκινητοδρόμους. 6) Ναι, αλλά οι δρόμοι προσπέλασης αποψιλώνουν. (Εχομε όμως ανάγκη κι από εκατοντάδες χιλιόμετρα ζωνών δασικής πυρασφαλείας…).

Είμαι ωστόσο έτοιμος και να αποδεχθώ την ακρίβεια όλων αυτών των ενστάσεων, και να θυμίσω ότι τα πολιτικά προβλήματα σύγκεινται από συγκρούσεις Αξιών - κι ότι η υγεία, η οικονομία των συμπολιτών μας καθώς κι η μελλοντική Πλανητική ευστάθεια, απαιτούν να κάνετε κι εσείς αγαπητοί συμπατριώτες έναν συμβιβασμό υπέρ σκοπού τεραστίως μεγαλύτερης σημασίας.

Και διότι ποτέ δεν θα δεχόμουν ότι μπορεί να υπάρξει (έστω και κατ’ ελάχιστον) φαινόμενο πολιτικού αμοραλισμού σ’ αυτή την προοδευτική χώρα μας.

* Ο κ. Θ. Π. Τάσιος είναι συγγραφέας, ομότιμος καθηγητής στο ΕΜΠ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

22
σχόλια
 1. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

  η...αισθητική των αριστερο ψευτοοικολόγων πάει περίπατο άμα τους χώσει κάποιος ένα ...τουβλάκι στην αριστεροδεξιά τσέπη...

 2. avatar Goni

  Εξαιρετικά κακογραμμένο. Πρόχειρο, που δεν τιμά τον συγγραφέα του. Ούτε επιχειρήματα, ούτε επιστημονική τεκμηρίωση. Μοναδική έγνοια η επικαιρότητα. Κρίμα για τον Ομ. Καθηγητή, κρίμα και για την εφημερίδα ...

 3. avatar Αααααα

  Σε ποια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πίνδο ήταν καμμία κατοστηωατομα;οι ίδιοι σχεδόν παντού.περιφερομενοι.και είναι οι ίδιοι που δεν ενδιαφέρεται για την ζωή αυτονων που για 70 χρόνια τρώνε και αναπνέουν καρκίνο..βλέπε Πτολεμαΐδα Μεγαλόπολη.κλπκλπ.ας κλείσουν τα εργοστάσια για κανένα διήμερο να δούμε τι θα πουν οι οικολόγοι,που δεν ενδιαφέρονται για τον λιγνίτη,και η Τήνο και διάφοροι άλλοι . δυστυχώς προς το παρόν είναι η μόνη διέξοδος..αν βρεθεί κάτι άλλο θα στείλουν τους Ρομά να τις διαλύσουν για παλιοσίδερα.

 4. avatar Γύπας

  Ίση κατανομή !! Όχι 100 ανεμογεννήτριες στην περιοχή μας και τίποτα π.χ. στην κεντρική Ελλάδα.Ναι στην αιολική ενέργεια αλλά με πρόγραμμα , με καταμερισμό και σε προκαθορισμένες περιοχές. Όχι όπου θέλει ο καθένας .

  1. avatar Αιολικός Μηχανικός

   Φίλε, να σου μιλήσω με το θάρρος του Μηχανικού. Δεν είμαι ο πλέον ειδικός αλλά στο Πολυτεχνείο είχα ασχοληθεί αρκετά με το θέμα. Δεν στήνουμε μια ανεμογεννήτρια ή ένα ολόκληρο Αιολικό πάρκο, όπου μας αρέσει με αισθητικά ή μη τεχνικά κριτήρια. Αυτές οι εγκαταστάσεις δημιουργούνται σε χώρους όπου διαθέτουν υψηλό Αιολικό δυναμικό. Με άλλα λόγια, πρέπει να φυσάει κιόλας. Και να φυσάει τόσο που η εγκατάσταση να είναι τεχνικοοικονομικά βιώσιμη. Όχι απλώς να γυρίζει τον μικρό ανεμόμυλο που κρατούν στο χέρι τους τα παιδάκια. Για τον λόγο αυτό επεξεργάζονται στατιστικά στοιχεία δεκαετιών που συλλέγουν οι ανά την Επικράτεια Μετεωρολογικοί σταθμοί. Δεν αρκεί να φυσήξει λίγες φορές τον χρόνο. Στη συνέχεια μελετώνται τα οικονομικά, και όχι μόνο, στοιχεία π.χ. η διανομή της ενέργειας. Η λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων. Το κόστος στον τόπο κατανάλωσης σε σχέση με το κόστος ενέργειας από λιγνιτικές μονάδες. Η πρόσβαση του τεχνικού προσωπικού. Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Οι επιπτώσεις στον Τουρισμό, Αρχαιότητες. Και μετά την συλλογή και μελέτη όλων αυτών των στοιχείων αποφασίζεται η επιλογή της θέσης.
   Ελπίζω να κατάλαβες τώρα ότι το θέμα δεν είναι τόσο απλό. Και, δυστυχώς, το αίτημα σου για ομοιόμορφη κατανομή των μονάδων παραγωγής ενέργειας από ανεμογεννήτριες δεν μπορεί να ικανοποιηθεί.

 5. avatar ΜΠΟΓΙΑΣ

  Για τα εκκλησάκια-μοναστήρια που εχουν κατσικωθεί στίς βουνοκορφές,δεν γκρινιάζει κανένας.

 6. avatar BigBadWolf

  Το πρόβλημα με τις ανεμογεννήτριες στην Ελλάδα είναι οτι κάποιος θα βγάλει χρήματα και αυτό δεν το ανέχεται το ΠΑΜΕ. Εδώ είναι η χώρα των ηλιθίων οπότε οτι και να λέμε άκρη δεν βγάζουμε. Ας κάψουμε κι άλλο κάρβουνο, είναι και οικολογικό.

 7. avatar Αναξιοπιστος

  Το να βριζει τους πολιτες που ενδιαφερονται για το περιβαλλον, δειχνει το επιπεδο του.
  Ας διαβασει καλυτερα γιατι διαμαρτυρεται ο κοσμος.

  1. avatar Μα ακριβώς —

   αυτοί που διαμαρτύρονται για τις ανεμογεννήτριες είναι δήθεν οικολόγοι, ΔΕΝ ενδιαφέρονται πραγματικά για το περιβάλλον!

  2. avatar …..Πλύνε το στόμα σου καλά .

   Πλύνε πρώτα το στόμα σου και μετά να μιλήσεις για τον Τάσιο. Ο κορυφαίος των κορυφαίων δάσκαλος του ΕΜΠ. Κοίτα ποιος μίλησε μπροστά του. Ο κύριος τίποτα που θέλει να κάνει αντιπολίτευση με διακυβευμα το ενεργειακό μας μέλλον και την υγεία μας.

 8. avatar ΜΠΟΥΡΔΕΣ!!

  Τετοιους καθηγητες εχουμε για αυτο ειμαστε πατος στα παντα.
  Δεν απαντα σε ΟΥΤΕ ΕΝΑ απο τα επιχειρηματα που θετουν οι πολιτες που διαμαρτυρονται!!!
  Ντροπη του, εκανε αρθρο φθηνης προπαγανδας!!!!!

 9. avatar Είναι απλό

  και γιατί να τοποθετούμε τις ανεμογεννήτριες στα βουνά;
  Πέρυσι ήμουν στην Αυστρία και όλος ο κάμπος γύρω από τη Βιέννη ήταν ΓΕΜΑΤΟΣ ανεμογεννήτριες, τα βουνά άθικτα.
  Στη Γερμανία, βλέπεις σε πολλά (πεδινά) χωριά, στην άκρη, ΜΙΑ ανεμογεννήτρια που καλύπτει τις ανάγκες όλου του χωριού και τέλος.
  Σε Αγγλία και Δανία, έχουν κάνει αιολικά πάρκα μέσα στη θάλασσα, χωρίς να χαλάνε αισθητικά κανένα περιβάλλον.
  Δε μπορούμε να κάνουμε τα ίδια κι εδώ; Τόσο σκαλωμένοι είμαστε πιά;

 10. avatar ρε…

  ...τρολ του ιντερνετ, ρε καραγκιοζηδες του πληκτρολογιου, δεν μας ενοχλουν οι ανεμογενητριες σαν σχεδιο. Σκεφτηκε κανενας ρε ηλιθιοι οτι για να ανεβει στην κορυφη εκτος του οτι θα διαλυσουν την κορυφη του βουνου, οι δρομοι που θα ανοιξουν μεσα σε παρθενα δαση και προστατευμενες περιοχες θα τα διαλυσουν ολα; βαλτε τις στην θαλασσα ρε κωλοτρομπες, ισα ισα που οι βασεις τους θα γινουν υφαλοι που θα αναπτυξουν ζωη. αλλα εκει κοστιζει περισσοτερο. δεστε ρε ηλιθιοι ποσες χωρες που εχουν θαλασσα που τις εχουν

  1. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

   Που ήσουνα ρε ...προφέσσορα όταν άνοιγαν τις ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ? Με πόσα χιλιάρικα πέφτει σε χειμερία νάρκη η.....οικολογική σου συνείδηση?

 11. avatar TITANIC

  Υπέροχο άρθρο,.
  Πράγματι, πρέπει να ξεπεραστούν τα μικροσυμφέροντα και να εξεταστεί η τοποθέτηση ανεμογεννητριών και πάνελ σε ανεμώδη ακατοίκητα, όπως πχ η μακρόνησος.
  Δεν πρόκειται να διαταραχθεί η ιστορικότητα της, αντίθετα θα γίνει επισκέψιμη στο ευρύ κοινό.
  Αν θέλουμε ανεξάρτητη πατρίδα, πρέπει να παλέψουμε σε όλα τα πεδία.

 12. avatar Μστ

  Δεν είναι παράλογο το μίσος κατά της αιολικής ενέργειας γιατί υπάρχουν αιτιολογίες...υπάρχουν αποδείξεις βάση μελετών ότι ένα αιολικό πάρκο σε μεγάλο υψόμετρο (άνω των 1200 μέτρων) κάνει μεγαλύτερη ζημιά από τα οφέλη που έχει, λόγω πολλών χλμ μεγάλων δρόμων που απαιτούνται μέσα σε ορεινές περιοχές με δάση...επίσης στα νησιά δημιουργούν άσχημη εικόνα και κάνουν ζημιά στο τουρισμό γι\' αυτό δεν θέλουν οι νησιώτες

 13. avatar Thanapsis

  Έχουμε τόσα ξερονήσια τα οποία τα βολοδέρνουν όλο το χρόνο οι άνεμοι ,γιατί λοιπόν δν τα χρησιμοποιούμε για αιολικά πάρκα όπως η βραχονησίδα του Αγ .Γεωργιου;Μακρόνησο ,γυαρο και αλλα ακατοίκητα,έτσι δν θα χρειάζεται να έρχονται σε αντιπαράθεση με τους κατοίκους,ούτε να χαλάνε τα δάση .

  1. avatar Giorgis

   Συμφωνώ κι εγώ μαζί σου για κάποια ακατοίκητα νησιά. Υπάρχει βέβαια και το θέμα κόστους καθώς χρειάζεται να δημιουργηθούν υποδομές σε κάθε ένα από αυτά τα νησιά για τη μεταφορά των ανεμογεννητριών. Αλλά πιστεύω ότι σε βάθος χρόνου θα γίνει η απόσβεση καθώς υπάρχει υψηλό αιολικό δυναμικό. Υπάρχουν και τα θαλάσσια πάρκα βέβαια. Βέβαια τα υποθαλάσσια καλώδια έχουν μεγαλύτερες απώλειες από τα στεριανά λόγω μαγνητικών αντιστάσεων που δημιουργούνται από τα μόρια του νερού. Όλα είναι θέμα οικονομοτεχνικής μελέτης. Θα πρέπει να γίνει συνολικός ενεργειακός σχεδιασμός που θα είναι υψηλής αποδοτικότητας ώστε να πετύχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα με τις λιγότερες δυνατόν ανεμογεννήτριες ή και φωτοβολταϊκά. Θα μπορούσαν να μπουν τριπλάσιες ΑΠΕ και να λύσεις το πρόβλημα αλλά θα ήταν οικονομικά ασύμφορο και αισθητικά χειρότερο το αποτέλεσμα.

  2. avatar GiorgosSa

   Διότι απαιτείται συχνή παρουσία υπαλλήλων π.χ. τεχνικών για συντήρηση, επισκευή κτλ. Επίσης, θα απαιτούνταν υποθαλάσσιες καλωδιώσεις οι οποίες δεν έχουν μικρό κόστος και ενδεχομένως να είναι πιο \"επιζήμιο\" για το θαλάσσιο περιβάλλον έναντι μιας βουνοκορφής.

   1. avatar σπασμένος ΟΔΥΡΟΜΕΝΟΣ ΣΦΥΡΟΔΡΑΠΑΝΟΣ

    Όντως είναι.....επιζήμιες για το θαλάσσιο περιβάλλον οι ανεμογεννήτριες.ΕΝΟΧΛΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ....ΜΑΡΙΔΕΣ....

 14. avatar Χαλκιδέος

  Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει κόσμος που μισεί τις ανεμογεννήτριες. Εμείς στην Εύβοια έχομε ανεμογεννήτριες σε περιοχές της Νότιας Εύβοιας (π.χ. Μαρμάρι, Κάρυστος, Κάβο Ντόρο), οι οποίες θεωρούνται απαραίτητες διότι σε οι περιοχές αυτές θεωρούνται ότι έχουν τους πιο ισχυρούς ανέμους σε όλη την Ελλάδα, και εκτός αυτού εξασφαλίζουν ρεύμα και ύδρευση στους κατοίκους τους σε περίπτωση που διακοπεί σε περίπτωση κακοκαιρίας το ρεύμα ή το νερό.
  Απ\' όσο ξέρω, οι μισοί κάτοικοι αυτών των περιοχών έχουν ξεσηκωθεί και δεν καταλαβαίνω το γιατί. Εξάλλου οι βουνοκορυφές που τις \"φιλοξενούν\" ήταν ανέκαθεν ξερές (στο στυλ των Κυκλάδων και της Κρήτης), δεν τις κατέστρεψε κανείς.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει